Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS), dr. Raed Arafat, a anunţat, ieri, că, în urma necropsiei, s-a stabilit că patru din cele şapte decese înregistrate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa au fost, probabil, favorizate de caniculă, victimele suferind infarct miocardic acut şi insuficienţă respiratorie acută. „Doi tineri, unul care lucra la autostradă, iar celălalt într-o bucătărie, au suferit infarct miocardic acut şi insuficienţă respiratorie acută, probabil favorizate de expunerea la temperaturi ridicate şi alte două persoane care au decedat în acelaşi interval au, probabil, factor favorizant caniculă”, a explicat subsecretarul de stat, fapt anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, şi de către managerul SCJU, dr. Dan Căpăţână.
ÎN ULTIMELE 24 DE ORE, SERVICIILE DE AMBULANŢĂ ŞI SMURD AU ÎNREGISTRAT 6.395 DE APELURI, ÎNTRE 8% ŞI 10% PESTE MEDIA SOLICITĂRILOR PE ZI, CU 44 DE PERSOANE CĂZUTE ÎN STRADĂ
Întrucât canicula se va prelungi şi în zilele următoare şi probabil şi în mai multe zile din luna august, MS reia recomandările privind evitarea expunerii prelungite la soare în intervalul 11.00-18.00. “Recomandăm să fie evitată expunerea îndelungată la soare mai ales la orele amiezii şi să se consume legume şi fructe şi de asemenea multă apă”, a declarat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke. Reamintim că, la Constanţa, în perioada 6 - 9 august, 14 persoane s-au prezentat la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU), din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, cu sindrom hipertermic, cu temperaturi de peste 40 de grade, declara, luni, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa, dr. Constantin Dina. Conform sursei citate, şapte dintre aceste persoane au murit în unitatea medicală. “Majoritatea persoanelor decedate aveau vârste de 60 - 75 de ani şi aveau şi afecţiuni asociate, dar au fost şi două cazuri la bărbaţi tineri, de 38 de ani, respectiv 31 de ani, care lucrau în condiţii de temperaturi foarte înalte”, a declarat Constantin Dina.