Decese răzbunate în stil texan? Cinci polițiști împușcați mortal la Dallas

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Război civil modern

Decese răzbunate în stil texan? Cinci polițiști împușcați mortal la Dallas

Externe 08 Iulie 2016 / 16:58 1319 accesări

Poate suna exagerat, dar SUA au parte de un război civil în variantă modernă, de secol XXI. Polițiștii albi împușcă la foc automat suspecți de culoare, iar populația de... toate culorile protestează în stradă, cerând legi mai clare și dreptate pentru cei uciși. Două cazuri de afro-americani suspecți uciși de poliție au scos din nou lumea în stradă, numai că joi seară, la Dallas, în Texas, victime au căzut oamenii legii. A fost război total, cu lunetiști pe clădiri, țintind polițiști, cu amenințări cu bombă, zboruri deviate și tot arsenalul de măsuri de calmare a situației. Calmare pe moment, până la următoarea greșeală. Cu siguranță e o lecție care se repetă până când va fi bine învățată de toate... culorile. Interesant ar fi că tocmai în mandatul primului președinte de culoare din istoria SUA s-au înmulțit cazurile de afro-americani uciși de poliție și de mișcări ample de stradă.

Cinci polițiști au fost uciși cu focuri de armă, joi, în centrul orașului Dallas din Texas, în timpul unui amplu protest împotriva uciderii a doi afro-americani în cursul săptămânii, Philando Castilia din Minnesota si Alton Sterling din Louisiana, ambii decedați în urma intervenției poliției. Potrivit canalelor de televiziune locale, oamenii legii au fost împușcați mortal, joi seara, la scurt timp după încheierea unei manifestații care făcea parte dintr-o serie de acțiuni de protest organizate pe întreg teritoriul SUA. Cel puțin șapte agenți și un civil au fost răniți. Trei suspecți au fost reținuți, doi bărbați și o femeie, indică poliția din Dallas, care precizează că aceștia nu cooperează cu autoritățile. Șeful poliției din Dallas a arătat că doi dintre suspecți sunt lunetiști care au tras asupra a zece polițiști, de pe o poziție la înălțime, în timpul manifestației. Un al patrulea suspect, care se baricadase într-un garaj și le comunicase polițiștilor că mai multe bombe artizanale ar fi fost amplasate în mai multe locuri din centrul orașului, a fost lichidat de poliție cu ajutorul unui robot care a detonat o bombă lângă agresor, pentru a evita eventuale pierderi de vieți în rândul oamenilor legii care se străduiau să îl captureze, a informat șeful poliției din Dallas, David Brown, citat de CNN. Anterior, un reporter anunțase că ar fi auzit o deflagrație în apropierea garajului unde se baricadase al patrulea suspect și pusese deflagrația pe seama coletelor suspecte despre care atacatorii vorbiseră anterior.

În haosul general, autoritățile Aviației Civile americane au decis să restrângă zborurile deasupra orașului Dallas. Niciun pilot nu poate opera o aeronavă în zona vizată de această interdicție, potrivit comunicatului adresat piloților și companiilor aeriene. Doar zborurile de intervenție sub direcția poliției din Dallas au fost autorizate în spațiul aerian respectiv, precizează comunicatul. Atmosfera ca de gherilă urbană din centrul Dallasului contrastează probabil puternic cu imaginea orașului al cărui nume are rezonanțe atât de dragi românilor din perioada comunistă, când serialul de televiziune cu aventurile familiei Ewing le mai însenina existența cenușie. E trist, e cât se poate de real și cât se poate de... repetabil, dacă putem spune astfel. Legislația care permite cu atâta ușurință deținerea de arme în SUA se întoarce împotriva oamenilor de rând, nu a celor care au interese să o mențină pentru a vinde cât mai multe arme. De această dată, victime au fost oamenii legii, care și aceștia, de fapt, sunt oameni de rând. Mai devreme, în timpul acțiunii de protest din Dallas, mai mulți polițiști se fotografiaseră alături de protestatari, solidarizând cu aceștia, pentru ca mai apoi să fie luați ca ținte de atacatori. Deja se naște întrebarea când și unde va avea loc următorul atac armat.

Președintele SUA, Barack Obama, aflat la summitul NATO de la Varșovia, a condamnat, bineînțeles, atacul din Dallas. A vorbit și despre cei doi afro-americani uciși de poliție, precizând că nu sunt cazuri izolate, dar cam atât. În ciuda dorinței afișate de unii politicieni americani de a reglementa legislația în materie de deținere de arme de foc, situația rămâne neschimbată: copii care își împușcă părinții sau frații în timp ce se joacă cu pistolul din poșeta mamei, violență domestică sfârșită cu un glonț în cap, suspecți lichidați de polițiștii speriați de o armă de jucărie și lista poate continua, așa cum, din păcate, vor continua și relatările din SUA cu acest gen de știri.



12