Decizia CSAT privind interimatul la SRI este neconstituţională

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Decizia CSAT privind interimatul la SRI este neconstituţională

Politică 26 Iulie 2006 / 00:00 883 accesări

Comisia SRI consideră că demisia lui Radu Timofte este "neoperantă" atît timp cît nu capătă soluţionare constituţională, ţinînd cont că atît numirea, cît şi eliberarea din funcţie a directorului SRI, potrivit Constituţiei şi legii de organizarea a serviciului, reprezintă "atributul exclusiv" al Parlamentului

Comisia SRI contestă deciziile Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Parlamentarii comisiei sînt de părere că Radu Timofte trebuie să îşi exercite mandatul la şefia Serviciului Român de Informaţii. În plus, ei au hotărît că decizia CSAT privind un interimat prelungit este una neconstituţională! Parlamentarii din comisia SRI au cerut convocarea Birourilor Permanente pentru analizarea situaţiei create după decapitarea şefilor serviciilor de informaţii. Potrivit unui comunicat al Comisiei, semnat de preşedintele Radu Stroe şi de secretarul acesteia Ion Stan, numirea şi eliberarea din funcţie a şefului SRI sînt atributul exclusiv al Parlamentului. Senatorii şi deputaţii din Comisie susţin că primul-adjunct al directorului nu poate îndeplini o funcţie exercitată sub jurămînt, drept urmare, toate deciziile şi ordinele date de el vor fi lovite de nulitate absolută. Cei doi mai precizează că "încetarea mandatului directorului SRI nu poate avea loc decît în momentul în care Parlamentul ia act de demisie şi, concomitent, numeşte, la propunerea şefului statului, un nou director". Comisia pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI "a luat act cu deosebită îngrijorare de soluţia, vădit neconstituţională, adoptată de CSAT în legătură cu un interimat pe o perioadă nedeterminată în ceea ce priveşte exercitarea atribuţiilor directorului acestui serviciu". "Constatînd lipsa de constituţionalitate a acceptării demisiei directorului SRI", Comisia îi cere lui Radu Timofte să îşi exercite mandatul conform jurămîntului depus în Parlament, pînă la momentul în care hotărîrea Legislativului din februarie 2001 privind numirea sa în funcţie îşi va înceta efectul şi un nou director va fi numit în condiţiile prevăzute de Constituţie.

Vicepreşedintele Comisiei SRI din Parlament, Verestoy Attila a declarat că membrii Comisiei SRI au ajuns la concluzia că pentru demiterea lui Radu Timofte de la şefia SRI, precum şi pentru numirea persoanei care va asigura conducerea interimară trebuie respectate legile în vigoare. Comisia SRI a redactat un document, trimis Birourilor Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, în care arată că "Radu Timofte rămîne în funcţia de director al SRI pînă cînd Parlamentul se întruneşte în şedinţă comună". Deputatul Ion Stan a precizat că o hotărîre a CSAT nu poate anula sau suspenda efectele unei hotărîri a Parlamentului, respectiv cea prin care Timofte a fost numit la conducerea SRI. De asemenea, Stan a mai declarat că interimatul stabilit de Băsescu la conducerea SRI este ilegal, pentru că o asemenea funcţie, de director interimar, nu se regăseşte în legea SRI. Actul elaborat de Comisia SRI va fi discutat, mîine, de Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, reunite în şedinţă comună. De cealaltă parte, Radu Timofte susţine că nu vrea să intre în disputa legată de interimat şi aminteşte că decizia demisiei este unilaterală.

Taguri articol


12