Decizie de cercetare în libertate întoarsă "din pix" în cazul Constantinescu

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Numai în Justiția română…

Decizie de cercetare în libertate întoarsă "din pix" în cazul Constantinescu

Eveniment 10 Octombrie 2014 / 00:00 2905 accesări

Despre ciudățeniile judiciare suspecte care apar cu nemiluita în soluționarea dosarelor deschise pe numele președintelui ales al Consiliului Județean Constanța s-a vorbit pe larg încă din ianuarie, când Nicușor Constantinescu a fost atacat în parcarea CJC și încătușat în public de polițiști și procurori, într-un dosar în care acesta este acuzat că nu a plătit o factură telefonică de 3.000 de lei pentru o instituție care nu este în subordinea autorității județene. Pe măsură ce acțiunile inițiate de DNA pe numele lui Constantinescu s-au înmulțit ca ciupercile după ploaie, au apărut tot mai multe semne de întrebare cu privire la modul în care se încalcă drepturile celui pe care procurorii anticorupție par că vor cu tot dinadinsul să îl vadă după gratii, chiar și fără dovezi. S-a vorbit despre modul în care o filmare anonimă la New York, care îl înfățișa pe președintele ales al CJC mergând pe stradă și stând la o terasă, a fost considerată de instanțe și procurori ca fiind o probă mai concludentă decât documentele medicale certificate de autoritățile americane, ce atestă starea gravă de sănătate a lui Constantinescu. Dovada? S-a decis de către două instanțe arestarea preventivă a acestuia, pe motiv că ar fi încălcat prevederile controlului judiciar instituit în cazul lui (adică nu a renunțat la tratamentul din SUA împotriva cancerului pentru a reveni în țară, la o dată stabilită de instanță, pentru a se prezenta în faza preliminară a proceselor). S-a vorbit și s-a scris despre multe astfel de deraieri judiciare.

În ciuda amplelor discuții pe această temă, încă mai descoperim erori și proceduri care nu au fost executate prea... ortodox. Una dintre ele este decizia Curții de Apel Constanța privind arestarea lui Constantinescu în dosarul facturii telefonice de 3.000 de lei, în care, atenție, nici măcar nu fusese impus controlul judiciar. Culmea, această decizie întoarce la 180 de grade o hotărâre anterioară emisă de Curtea de Apel București, în același dosar.

„În fața Curții de Apel București au fost administrate probe: înscrisuri acte medicale, fișe medicale, documente traduse și confirmate emanând de la instituțiile medicale din Statele Unite ale Americii, din care rezultă că inculpatul se află pe teritoriul acestei țări, unde efectuează tratamente medicale, pentru afecțiuni ce necesită un tratament de specialitate, obligatoriu și necesar pentru sănătatea inculpatului. Aceste dovezi nu au fost combătute, prin niciun alt mijloc de probă, de către Parchet, iar DVD-ul depus de Parchet la dosarul cauzei, pe lângă faptul că nu este un document oficial, reprezintă o înregistrare video care nu înlătură celelalte dovezi existente la dosarul cauzei și nu poate fi considerată ca probă de către Curte, aceasta neîntrunind condițiile obligatorii prevăzute de Codul de Procedură Penală, pentru a putea fi apreciată ca atare”, se arată în pagina 7, paragraful 9 și pagina 8, paragraful 1 din motivarea sentinței.

Această hotărâre, aparținând unuia dintre cei opt judecători care au crezut mai degrabă în documente decât în CD-uri anonime, a fost însă sărită de DNA, care, după aflarea ei, a cerut și a obținut mutarea procesului de la București la Constanța, pe motiv de competență teritorială. Ce s-a întâmplat la Constanța se știe... S-a emis acea decizie privind arestarea preventivă, fără ca situația să se fi schimbat în vreun fel sau să apară probe noi. Singura așa-zisă dovadă a rămas acel filmuleț neautentificat ce fusese respins de judecătorii bucureșteni. "Când un judecător de la Curtea de Apel București, care este o instanță superioară, ia o astfel de decizie, nimeni, decât Curtea Supremă, care este peste Curtea de Apel București, ar fi putut să anuleze această motivație de astăzi. Și atunci îmi pun întrebarea cum poate o instanță inferioară de la Constanța, și am înțeles că e o judecătoare Giumba, care știa conținutul deciziei din 1 august, pentru că instanța de la Constanța, inferioară ca grad juridic, a judecat pe 7 august contestația, cum putea să ia o astfel de decizie știind că la București această probă a fost vizionată și s-a decis că este ilegală în comparație cu documentele medicale aprobate în mod corect? (...) Eu tot mă întorc în țară. Eu nu am ce să caut în Statele Unite chiar dacă e frumos New York-ul, chiar dacă este liniște și este democrație, aici nu te deranjează nimeni fără motiv. Credeți că instituțiile americane n-au verificat dosarele mele? Le-au verificat. Au văzut că sunt OK și m-au lăsat în pace. De aia mi-au prelungit și viza cu 3 luni. Scopul meu în viață este România, este Constanța, este județul Constanța, este familia mea. Și v-am spus, și dacă vin și mă execută un comando de poliție politică DNA, vin și le spun "Trageți în mine, că am venit acasă!“, a declarat Nicușor Constantinescu. La rândul său, avocatul Marius Mocanu a acuzat practica judiciară neuniformă: "Există contradicții între soluțiile pronunțate de către instanțele de judecată, pentru că în ambele dosare, în care domnul Constantinescu este trimis în judecată și în care s-a dispus arestarea, s-au constatat inițial aspecte care au dus la concluzia că domnul Constantinescu nu se sutrage de la procedurile judiciare“.

Sursa: Neptun TV



12