Decizie în privința arhivei SIPA: O comisie va inventaria şi preda documentele din arhivă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Decizie în privința arhivei SIPA: O comisie va inventaria şi preda documentele din arhivă

Justiție 31 Mai 2017 / 16:12 717 accesări

Guvernul a aprobat, miercuri, o hotărâre privind constituirea unei comisii care va inventaria şi preda documentele din arhiva SIPA către instituţiile care au competenţe în domeniu, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Alina Petrescu.

TOADER EXPLICĂ CUM SE DESECRETIZEZĂ ARHIVA SIPA: O COMISIE DIN 5 PERSOANE, PE PARCURSUL A TREI ANI

Ministerul Justiției a explicat cum se va face desecretizarea arhivei SIPA, după ce Guvernul a adoptat o hotărâre în acest sens, Toader precizând că după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei, o comisie formată din cinci specialiști va analiza documentele pe parcursul a trei ani. "Pe parcursul celor trei ani de zile veți avea acces la informațiile de interes public, vom respecta dreptul la viață privată, vom sesiza Ministerul Public unde e cazul, vom transfera la arhivele naționale unde e cazul, vom da la ANP documentele justificative pentru vechimea în muncă. Personal, doresc ca la trei ani de zile de la începrea activității, acolo să fie un spațiu gol pe care să scrie pe ușă <<Aici a fost arhiva SIPA>>", a declarat Tudorel Toader după adoptarea hotărârii de Guvern. Referitor la criticile aduse la președintele UNJR, Dana Gîrbovan, care susținea că nu au fost consultați magistrații și că proiectul de hotărâre privind desecretizarea arhivei nu a fost în dezbatere publică, ministrul Justiției a precizat că este în dezbatere încă din luna iulie a anului trecut.

"Problema transparenței decizionale este îndeplinită cu mult peste cerințele minimale pe care le prevăd cerințele legale. În legătură cu acest proiect de hotărâre de guvern desecretizarea și-au exprimat punctele de vedere CSM, Ministerul Justiției, Asociația Magistraților din Românie, Uniunea Judecătorilor din ROmânia și Asociația Procurorilor din Româia. Cred că afirmațiile publice referitoare la lipsa de transarență sunt în mod evident lipsite de fundament", a mai spus Toader.

PROIECTUL PRIVIND DESECRETIZAREA ARHIVEI SIPA, PUS ÎN DEZBATERE PUBLICĂ ÎNCĂ DIN 25 IULIE 2016

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Alina Petrescu, i-a răspuns Danei Gîrbovan, președintele UNJR, afirmând că proiectul de hotărâre a Guvernului pentru desecretizarea arhivei SIPA a fost pus în dezbatere publică încă din 25 iulie 2016. ”Guvernul a aprobat, printr-o Hotărâre, constituirea unei comisii care va inventaria și preda documentele din arhicunoscuta arhivă SIPA. Documentele vor fi predate după inventarierea și eventuala modificare a gradului de clasificare a lor. Vor fi predate instituțiilor care au competențe în domeniu”, a declarat Alina Petrescu, după ședința Executivului. Ea i-a răspuns și președintelui UNJR, Dana Gîrbovan, care s-a declarat nemulțumită că ministrul Justiției nu a făcut o dezbatere publică anterior propunerii. ”Important de subliniat, pentru că am văzut referirile la perioada de consultare publică în care a stat această hotărâre. Ei bine, hotărârea privind desecretizarea arhivei se află pe sitel Ministerului Justiției încă de anul trecut, mai exact din 25.7.2016. Este și acum acest proiect postat pe site. Deci, condiția de consultare publică nu doar că e îndeplinită, dar proiectul este în consultare publică, dacă mai stăm puțin, de un an”, a precizat Petrescu. Ea a afirmat că din comisia de desecretizare a arhivei SIPA vor face parte cinci membri - doi din partea Ministerului Justiției, doi nominalizați de secretarul general al Guvernului și unul din partea ANP.



12