DECIZIE ISTORICĂ în Sănătate! Vor fi prevenite boli extrem de grave!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

DECIZIE ISTORICĂ în Sănătate! Vor fi prevenite boli extrem de grave!

Sănătate 17 August 2017 / 18:17 1546 accesări

Ministerul Sănătății (MS) a anunțat că a fost finalizat procesul de achiziție a vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valențe, prin care vor fi prevenite boli precum pneumoniile, septicemiile, meningitele pneumococice și otitele. În rândul copiilor, bolile pneumocice pot provoca afecţiuni grave sau chiar decese. Conform datelor oficiale, țara noastră înregistrează cea mai ridicată rată de mortalitate infantilă dintre statele membre ale UE, iar pneumonia - o boală prevenibilă prin vaccinare - constituie principala cauză de deces la copiii cu vârsta mai mică de 5 ani, se arată într-un comunicat al MS.

CÂND ÎNCEPE CAMPANIA? MS a anunțat că în luna septembrie este programată să înceapă campania de vaccinare antipneumococică, când este prevăzută livrarea unei cantități de peste 477 de mii de doze de vaccin pneumococic. Specialiștii MS susțin că dozele de vaccin achiziționate acoperă necesarul pentru campania de imunizare din acest an, precum și pentru primele luni din 2018. Ca și în cazul altor vaccinuri din Programul Național de Vaccinare, MS a semnat un Acord-Cadru de achiziție cu producătorul, pentru o perioadă de 4 ani. În acest mod, vor fi preîntâmpinate orice dificultăți legate de disponibilitatea acestui vaccin în viitor. Vaccinul pneumococic se administrează copiilor în mod gratuit, conform schemei de vaccinare, în cabinetul medicului de familie.

VACCIN SIGUR ȘI EFICIENT! Vaccinul achiziționat de țara noastră, prin MS, este sigur, eficient și de calitate. În mod concret, vaccinul va ajuta la protecția împotriva celor mai des întâlnite 13 tulpini de pneumococ, responsabile de peste 90% din cazurile de boli pneumococice invazive în România. Oferind cea mai extinsă acoperire a serotipurilor pneumococice, vaccinul pneumococic conjugat cu 13 valențe este cel mai utilizat vaccin pneumococic la nivel mondial. El este folosit în peste 100 de țări, printre Marea Britanie, Franța, Italia și Statele Unite.

RECOMANDĂRI! Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat, încă de acum 10 ani, includerea vaccinurilor pneumococice conjugate în programele de imunizare. Această recomandare a fost urmată de țara noastră, iar vaccinul a fost inclus în Programul Național de Vaccinare în 2013. Însă, până în 2017, nu au existat fondurile disponibile pentru introducerea efectivă a acestui vaccin în România. ”Odată cu startul campaniei de vaccinare antipneumococică, MS va demara o campanie publică de informare, demers căruia i se alătură compania producătoare. Campania se va derula timp de un an și are drept obiectiv informarea corectă, completă și transparentă a părinților, de către profesioniștii din domeniul medical, cu privire la toate aspectele vaccinării antipneumococice”, se arată în documentul citat.

DECIZIE SALUTATĂ DE COMUNITATEA MEDICALĂ DIN ROMÂNIA!

Comunitatea medicală din România salută decizia istorică a MS. ”Prevenirea bolilor pneumococice prin vaccinare reprezintă una dintre cele mai importante măsuri de sănătate publică, în contextul în care țara noastră ocupă, în continuare, primul loc în rândul statelor membre ale UE în ceea ce privește mortalitatea infantilă, pneumonia constituind principala cauză de deces la copiii sub 5 ani. Vă asigurăm de tot sprijinul comunității medicale pe care o reprezentăm în acest demers. Vaccinarea antipneumococică de rutină a sugarilor este esențială în prevenirea bolilor pneumococice în România și poate contribui semnificativ la reducerea numărului de îmbolnăviri și la scăderea ratei mortalității infantile”, se arată într-un comunicat al comunității medicale din România.

STATISTICILE ARATĂ CĂ PNEUMONIA UCIDE MAI MULȚI COPII DECÂT INFECȚIA HIV, MALARIA ȘI RUJEOLA LA UN LOC

Datele epidemiologice locale referitoare la portajul și infecțiile pneumococice în România, alături de faptul că tulpinile de pneumococ identificate în România sunt dintre cele mai rezistente la antibiotice din întreaga lume, constituie o fundamentare de netăgăduit a introducerii vaccinului pneumococic conjugat cu cea mai extinsă acoperire, în Programul Național de Imunizare din România. ”Felicităm în mod public decizia MS de a iniția vaccinarea antipneumococică cu vaccinul care include cele mai multe serotipuri și are un profil de eficiență și de siguranță bine documentat, asigurând obținerea beneficiilor maxime privind starea de sănătate a populației. Vă asigurăm de sprijinul nostru în derularea acestui demers și ne punem la dispoziție întreaga capacitate pentru a duce mai departe acțiunile de informare și educare a părinților din România”, spun reprezentanții comunității medicale din România. Documentul este semnat de: prof. dr. Marin Burlea - președinte Societatea Română de Pediatrie, prof. dr. Doina Anca Plesca - vicepreședinte Societatea Română de Pediatrie, conf. dr. Oana Falup-Pecurariu - preşedinte Societatea Naţională Română de Boli Infecţioase Pediatrice, prof. dr. Ruxandra Ulmeanu - președinte Societatea Română de Pneumologie, prof. dr. Doina Azoicăi - președinte Comisia Națională de Epidemiologie din MS, șef lucrări dr. Tudor Pop - președinte Societatea Română de Pediatrie Socială, prof. dr. Florin Mihălțan - Societatea Română de Pneumologie, Ana Măiță - Asociația „Mame pentru Mame”, Ovidiu Covaciu - Coaliția România Sănătoasă.



12