Leziunile cerebrale traumatice cresc riscul de tulburări cognitive şi declanşare a demenţei, potrivit concluziilor a două studii americane, prezentate la Paris, cu ocazia Conferinţei Internaţionale a Asociaţiei Alzheimer (AAIC). Legătura dintre un traumatism cranian şi riscul de demenţă rămâne învăluită în mister, anumite studii sugerând că riscul este ridicat, altele spunând că nu au descoperit nicio legătură între cei doi factori.
Echipa coordonată de profesorul Kristine Yaffe de la Universitatea California din San Francisco a analizat dosarele medicale a 281.540 de veterani americani în vârstă de cel puţin 55 de ani, pentru care demenţa nu era diagnosticată la începutul studiului. S-a descoperit că riscul de apariţie a demenţei pe durata studiului, de şapte ani, era de peste două ori mai mari la veteranii prezentând o leziune cerebrală, cu 15,3% comparativ cu 6,85 la soldaţii care nu prezentau leziuni cerebrale. „Datele ne fac să credem că traumatismul cranio-encefalic (TCE) la veteranii în vârstă ar putea să îi predispună la apariţia unei demenţe simptomatice. Această afecţiune trezeşte îngrijorări în ceea ce priveşte posibilele consecinţe pe termen lung în cazul unor TCE produse la veterani mai tineri”, a explicat Kristine Yaffe.
Pentru oamenii de ştiinţă, această chestiune este importantă, deoarece TCE este o afecţiune foarte curentă, ce apare mai ales în urma căderilor sau accidentelor de circulaţie. TCE este considerată, totodată, ca fiind rana tipică a conflictelor din Irak şi din Afganistan, unde afectează 22% dintre victime şi 59% dintre rănile asociate exploziilor. Mai multe mecanisme ar putea explica creşterea acestui risc. Potrivit oamenilor de ştiinţă, se formează astfel plăci amiloide asemănătoare celor prezente în creierele unor persoane suferind de maladia Alzheimer, în cazul a până la 30% dintre pacienţii atinşi de TCE care nu supravieţuiesc rănilor, indiferent de vârsta avută.
Un alt studiu a fost coordonat de profesorul Christopher Randolph de la Centrul Medical Universitar Loyola din Chicago, realizat pe foştii jucători de fotbal american. Astfel, 5413 membri retraşi din Liga Naţională de Fobal American au răspuns în 2008 unui sondaj care viza în special problemele de memorie, inclusiv un chestionar de depistare a maladiei Alzheimer, denumit AD8. Puţin peste 35% dintre respondenţi, având o vârstă medie de 61 de ani, prezentau un scor AD8 ce lăsa să se întrevadă riscul de a suferi de demenţă. Cu titlu de comparaţie, potrivit raportului din 2011 al Asociaţiei Alzheimer, 13% dintre americanii în vârstă de cel puţin 65 de ani sunt afectaţi de maladia Alzheimer. Cercetătorii au folosit date ale sondajului pentru a-i identifica pe foştii jucători de fotbal american suferind de tulburări cognitive uşoare (tulburări de memorie, de limbaj etc.). S-a descoperit că foştii atleţi erau afectaţi mai mult, în comparaţie cu indivizii ce prezentau aceleaşi caracteristici socio-demografice, însă care nu aveau în spate un trecut de sportiv profesionist. Aceste rezultate, considerate de savanţi ca fiind preliminare, întăresc ipoteza potrivit căreia traumatismele craniene repetate, timp de mai mulţi ani, în timpul practicării fotbalului american, pot antrena o apariţie timpurie a maladiilor neuro-degenerative asociate vârstei, cum este cazul maladiei Alzheimer.