UNDE DAI... Politicienii au o memorie de peștișor de aur. Altfel nu se explică de ce vor ca România să revină la practica declarării anuale a veniturilor, printr-o singură declarație. Ce uită autoritățile este că același formular a fost eliminat în 2005, pentru că, exceptând procentul infim al populației urbane cu chef de corectitudine în relația cu statul, restul țării nu s-a împăcat cu declarația unică de venituri. De ce? Pentru că reușea „performanța“ de a fi mai comunistă decât Coreea de Nord, în ciuda faptului că era dată drept „un plus de occidentalism“. Pe românește, era un „cearșaf“, cu mai multe tehnicalități pe centimetru pătrat decât manualul de rezistență a materialelor. Să vii cu așa ceva într-o Românie profund certată cu citirea, gramatica, logica, matematica și multe alte materii, unde procentul de promovare a Bacalaureatului nu mai sare nici de 50%, e o gravă eroare. Îl și vezi pe nea Gheorghe de la țară, care câștigă ceva bani din laptele dat de una, două vaci, cum completează - fără să știe să citească și să scrie - declarația unică...
...ȘI UNDE CRAPĂ Pare-se însă că nu veniturile analfabeților sunt ținta Guvernului, ci cele ale oamenilor înstăriți și pricepuți nevoie mare la jocul de-a v-ați ascunselea cu Fiscul. Iată ce-a spus premierul Victor Ponta - „Vreau să revenim la practica din toate ţările occidentale şi Statele Unite ale Americii, şi anume ca fiecare cetăţean să aibă o declaraţie de venituri. A fost o discuţie legată de legea impozitării marilor venituri; noi nu ştim ce venituri a avut un cetăţean din diverse surse (salarii, pensii, chirii)! Nu avem o asemenea declaraţie, pentru că a fost desfiinţată în 2005. Dacă s-ar reintroduce, am putea să ştim cine îşi plăteşte taxele şi cine nu. Iar dacă vedem că un cetățean nu are niciun serviciu, nicio pensie, nimic, dar şi-a mai cumpărat cinci maşini şi o casă, îl verificăm“. Premierul a mai punctat că ideea de a declara anual veniturile nu este în contradicție cu plata impozitului unic de 16% - „Oricum achiți 16%, e doar o chestiune de transparență fiscală“.
E DOAR UN PROIECT! Cert este că declarația unică nu va (re)vedea lumina zilei decât peste câțiva ani și poate până atunci le va (re)veni mintea la cap autorităților. În esență, e o veste bună pentru românii care trebuie să completeze acum patru - cinci declarații, în funcție de câte surse de venit au. Scade birocrația, iar dacă relația contribuabil - Fisc se mută pe net, cu atât mai bine. Dar ce trebuie să înțeleagă Guvernul este că evaziunea nu se combate așa. Cine vrea să fenteze legea nu va completa niciodată o declarație amplă de venit. Va trebui prins de ANAF.