Declaraţia de la Viena

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Punctul pe Y

Declaraţia de la Viena

Eveniment 01 Martie 2013 / 00:00 302 accesări

Începe să se lămurească – tocmai de la Viena – „misterul” atacului violent pe care Traian Băsescu l-a lansat la adresa lui Blaga, acuzat că duce de râpă partidul. Reacţia sa a stârnit mai întâi, nedumerire, deoarece ne aflam cu toţii sub influenţa declaraţiilor făcute în repetate rânduri de preşedinte, potrivit cărora abia aşteaptă să-şi termine (într-un fel sau altul) mandatul şi să se odihnească, sau să o pornească din nou pe mare – scop în care a avut grijă să-şi reînnoaiască brevetul de navigator. „Voi avea 63 de ani: cine să mai aibă nevoie de mine?” – declara cu tristeţe Traian Băsescu, înduioşând partea mai simţitoare a electoratului. Mărturisesc chiar că m-a cuprins un soi de nedumerire, imaginându-mi-l pe fostul preşedinte stând calm în fotoliu şi citind ziarele care nu mai vorbesc despre el, sau uitându-se la emisiunile de divertisment de pe Antena 1 şi comentându-le cu doamna Maria. Iar vestea pe care a primit-o mai de curând de la fiica sa europarlamentară nu l-a proiectat în postura de bunic cumsecade plimbându-şi prin parc nepoţelul...

Evident, sunt postúri care nu se potrivesc de fel cu personalitatea agitată şi cu stilul intempestiv al preşedintelui nostru. Pot fi numărate pe degetele de la câteva mâini zilele din cele două mandate în care nu şi-a făcut simţită prezenţa şi existenţa, aflându-se aproape în permanenţă în topul interesului public. Astfel încât „declaraţia de la Viena” nu face decât să restabilească o realitate care a fost mereu prezentă în mintea sa. „Nu pot fi pensionar” – conchide domnia sa, smulgând un oftat de uşurare din piepturile tuturor celor care s-au temut că nemaiavându-l pe prima pagină sau în breakingnews, viaţa lor va fi mai searbădă şi mai lipsită de miez.

Aceia dintre noi mai ageri la minte au făcut, aproape instantaneu, legătura cu amestecul său recent în treburile interne ale unui partid despre care se credea că nu-l mai interesează. Ba îl interesează! Şi încă foarte mult. Atât de mult încât nu riscă să-l scape din mâini şi să fie nevoit apoi să-l recucerească. Este limpede că propulsând-o pe Elena Udrea vrea să se asigure că partidul se va afla pe mâini bune, care nu vor azita să i-l pună în braţe la momentul potrivit. Un Blaga câştigător al scrutinului poate să însemne riscuri pe care nu este dispus să şi le asume. Iar problema nu ar constitui-o Blaga însuşi, ci cercul din jurul său care şi-ar putea consolida poziţia până la a rejecta eventuala sa revenire la pupitrul de comandă.

Băsescu nu vrea să iasă la pensie. Vrea să rămână activ. Şi nu poate face acest lucru ca Iliescu, care mai domină încă zona pe care a păstorit-o, cu o autoritate care depăşeşte limitele atribuţiilor formale. Băsescu are nevoie să simtă forţa valurilor ţinând strâns în mâini cârma corabiei. Iar la orgoliul său este greu de crezut că va suporta să se îmbarce pe o şalupă, el care a manevrat ditamai vaporul. Astfel încât tot ce va face de acum şi până în 2014 va fi subsumat unui scop unic: recâştigarea unei importante cote de piaţă din cea pe care PDL a pierdut-o în 2012.

Dacă pe unii a reuşit să-i păcălească cu discursul său de viitor pensionar, pe Iliescu nu a putut. Venerabilul lider la partidului în care a prosperat Băsescu l-a ghicit şi l-a diagnosticat cu maximă exactitate: n-are stare de pensionar. O lovitură cu adevărat dureroasă ar putea însă să vină de la suporterii săi din USL: Antonescu a avansat deja ideea unei prevederi constituţionale care să interzică foştilor preşedinţi să mai desfăşoare activităţi politice...

Taguri articol


12