Declaraţia despre „armele invincibile” ale Rusiei sperie zdravăn SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Declaraţia despre „armele invincibile” ale Rusiei sperie zdravăn SUA

Externe 02 Martie 2018 / 15:13 912 accesări
Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert:

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, Heather Nauert: "Nu considerăm că este o atitudine demnă de un actor mondial major"

Anunţul făcut de preşedintele rus, Vladimir Putin cu privire la noile arme „invincibile”, care pot străpung străpunge orice scut antirachetă nu a rămas fără urmări. Departamentul de Stat american a reacţionat, purtătoarea de cuvânt, Heather Nauert, dclarând că Moscova "încalcă tratatele" privind controlul rachetelor şi că "Nu considerăm că este o atitudine demnă de un actor mondial major". Diplomata americană a fost întrebată despre discursul preşedintelui rus în care acesta a prezentat, timp de o oră, ultimele arme dotate cu tehnologie de vârf ale Rusiei, folosindu-se de imagini în 3D amestecate cu imagini reale şi de înregistrări video. "Preşedintele Putin a confirmat ceea ce guvernul american ştia de mult timp", a adăugat Heather Nauert. "De peste zece ani, Rusia a dezvoltat sisteme de arme destabilizatoare, încălcând obligaţiile care decurg din tratatele" pe care le-a semnat, a subliniat ea. Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat a citat ca exemplu Tratatul forţelor nucleare intermediare (INF), semnat de Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov în 1987.

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele american Donald Trump s-au declarat "îngrijoraţi" în cursul unei convorbiri telefonice pe care au avut-o după discursul lui Vladimir Putin, relatează AFP. "Cancelarul (german) şi preşedintele (american) sunt îngrijoraţi de ultimele declaraţii ale preşedintelui rus (Vladimir) Putin asupra dezvoltării armamentului său şi a consecinţelor lor asupra eforturilor de control internaţional al sistemelor de armamente", a indicat vineri cancelaria germană într-un comunicat.

Reamintim că, joi, într-un discurs despre starea naţiunii în parlamentul rus, Vladimir Putin a surprins întreaga planetă enumerând timp de aproape o oră ultimele tipuri de arme de înaltă tehnologie ale Rusiei, recurgând la imagini de sinteză, infografice şi înregistrări video. El a prezentat astfel noi tipuri de rachete de croazieră cu "rază nelimitată" de acţiune şi hipersonice, minisubmarine cu propulsie nucleară şi o armă laser "despre care este prea devreme pentru a se prezenta detalii". Washingtonul a reacţionat, acuzând Moscova de "încălcarea directă" a tratatelor internaţionale semnate de Rusia, între care Tratatul privind forţele nucleare cu rază medie de acţiune (INF), semnat de Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov în 1987.

SUA acuză de asemenea Rusia de modernizarea unui arsenal de 2.000 de arme nucleare tactice, ocolind obligaţiile ce-i revin prin noul Tratat de Reducere a Armelor Strategice (START), care cuprinde doar armele strategice şi serveşte drept bază pentru doctrina de descurajare. Acest tratat, intrat în vigoare în 2011, prevede o reducere cu 30% a numărului de ogive nucleare deţinute de cele două superputeri atomice - ele singure concentrând peste 90% din armele de acest tip - şi verificări reciproce mai transparente.

Taguri articol


12