Egiptul şi Israelul au dezvoltat legături extrem de strânse în cadrul unei strategii de eliminare a forţelor ostile din Peninsula Sinai – a recunoscut preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi, într-o declaraţie cu valoare istorică, aceasta fiind prima confirmare făcută de către un oficial egiptean de rang înalt pe o temă atât de sensibilă, informează luni dpa, preluat de agerpres.ro. "Forţele aeriene egiptene au uneori nevoie să traverseze frontiera israeliană şi din acest motiv avem o serie largă de zone de cooperare cu israelienii", a declarat Al-Sissi într-un interviu difuzat duminică în emisiunea "60 Minutes" de pe postul CBS. Întrebat dacă aceasta este cea mai profundă şi mai apropiată cooperare pe care Egiptul a avut-o vreodată cu Israelul, Sisi a răspuns: "Corect".
S-a încercat oprirea interviului
Înainte de difuzarea interviului, guvernul egiptean a încercat să oprească difuzarea lui, potrivit postului. "Ambasadorul Egiptului a contactat echipa de la „60 de minute" (de pe CBS) la scurt timp după interviu pentru a-i spune că acesta nu poate fi difuzat”, a indicat joi seara canalul CBS pe site-ul său internet.
Replici dure
Întrebat de ce guvernul său nu i-a putut elimina pe terorişti din Sinai primind în fiecare an peste un miliard de dolari ajutor militar din partea SUA, preşedintele egiptean a răspuns printr-o contra-întrebare: "Şi de ce SUA nu i-au eliminat pe terorişti din Afganistan după 17 ani şi cheltuind o mie de miliarde de dolari?".
Egiptul se confruntă în ultimul timp cu o creştere a numărului de atacuri asupra forţelor sale de securitate, majoritatea în nordul provinciei Sinai, de când armata l-a înlăturat de la putere, în 2013, pe preşedintele islamist Mohammed Morsi. În interviu, Al-Sissi a denunţat raportul Human Rights Watch, potrivit căruia în Egipt ar exista 60.000 de deţinuţi politici. "Nu ştiu de unde au scos ei această cifră", a declarat preşedintele egiptean în faţa jurnalistului Scott Pelley care a realizat interviul. "Eu spun că nu sunt deţinuţi politici în Egipt. Ori de câte ori există o minoritate care încearcă să-şi impună ideologia extremistă, trebuie să intervenim, indiferent de numărul lor", a adăugat Al-Sissi.
Fost ministru al apărării, Al-Sissi a venit la putere în 2014, la un an după ce a participat la destituirea de către armată a preşedintelui islamist Mohamed Morsi. Organizaţii din domeniul apărării drepturilor omului acuză cu regularitate regimul Al-Sissi de încălcări grave ale acestor drepturi.