Declaraţiile liderilor americani privind Iranul, similare cu cele care au vizat Irakul în 2003

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Declaraţiile liderilor americani privind Iranul, similare cu cele care au vizat Irakul în 2003

Externe 27 Octombrie 2007 / 00:00 562 accesări

Programul nuclear iranian a suscitat îngrijorarea comunităţii internaţionale, relatează AFP, care prezintă principalele declaraţii ale preşedintelui american, George W. Bush şi ale vicepreşedintelui Dick Cheney privind regimul de la Teheran şi cele care au precedat invadarea Irakului în martie 2003.

Iran - Dick Cheney, 21 octombrie 2007: “Regimul iranian trebuie să ştie că, dacă îşi menţine politica actuală, comunitatea internaţională este pregătită să îl determine să suporte consecinţe grave”.

Irak - Rezoluţia 1441 a Consiliului de Securitate ONU, adoptată în 2002, care, potrivit administraţiei Bush, a autorizat invadarea Irakului: “ONU aminteşte că, în mod repetat, Consiliul a avertizat Irakul că prin continuarea încălcărilor obligaţiilor sale se expune la grave consecinţe”.

Iran - George W. Bush, 17 octombrie 2007: “Avem un lider iranian care a anunţat că vrea să distrugă Israelul. Din acest motiv am declarat liderilor mondiali: dacă vreţi să evitaţi un al treilea război mondial, se pare că trebuie să încercaţi să îi împiedicaţi să obţină cunoştinţele necesare pentru fabricarea unei arme nucleare”.

Irak - George W. Bush, 7 octombrie 2002: “În faţa semnelor evidente ale pericolului, nu putem aştepta dovada finală care ar putea interveni sub forma unei ciuperci nucleare”.

Iran - George W. Bush, 23 octombrie 2007: “Comunitatea americană de informaţii apreciază că Iranul ar putea dezvolta pînă în 2015, cu asistenţă străină continuă, o rachetă balistică intercontinentală capabilă să lovească SUA şi toată Europa. Dacă va face aşa ceva şi dacă întreaga comunitate internaţională nu adoptă măsuri pentru a-l împiedica, este posibil ca Iranul să dispună de această capacitate şi trebuie să luăm aceste ameninţări în serios, începînd din prezent”.

Irak - George W. Bush, 16 octombrie 2002: “Dacă Irakul achiziţionează o putere distructivă mult mai mare, statele din Orientul Mijlociu se vor confrunta cu şantaj, intimidare sau cu atacuri. Haosul din regiune se va resimţi în Europa şi mai departe. Deţinerea de către Irak a armelor de distrugere în masă şi legăturile sale cu grupările teroriste, precum şi prezenţa rachetelor balistice vor ameninţa pacea şi securitatea a numeroase naţiuni”.

Iran - George W. Bush, 19 iunie 2007: “Poziţia mea nu s-a schimbat, adică toate opţiunile sînt pe masă”.

Irak - George W. Bush, 13 martie 2003, cu mai puţin de o săptămînă înainte de invadarea Irakului: “Toate opţiunile sînt pe masă”.

Casa Albă a refuzat, ieri, să facă orice paralelă între politica sa actuală faţă de Iran şi războiul din Irak, spunînd că administraţia este foarte hotărîtă să urmeze o cale diplomatică, fără a exclude însă posibilitatea unei acţiuni militare. Cît despre poziţia adoptată de Rusia în criza iraniană, secretarul de Stat american, Condoleezza Rice, a declarat că nu există divergenţe de opinie între SUA şi Rusia pe tema dosarului nuclear iranian. Întrebată despre aparenta lipsă de susţinere a Rusiei faţă de noile sancţiuni americane impuse Iranului, ea a spus că “există diferenţe tactice, dar ambele ţări împărtăşesc acelaşi punct de vedere”. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a spus, joi, că ameninţarea Iranului cu noi sancţiuni, chiar cu o acţiune militară, tensionează şi mai mult situaţia. Insistînd pe faptul că Moscova, ca şi Washingtonul, nu vrea un Iran nuclear, Rice a subliniat că Rusia a votat în acest sens rezoluţiile ONU. SUA analizează o nouă strategie militară care vizează Iranul, dar noua planificare este una de rutină, a declarat, în schimb, secretarul american al Apărării, Robert Gates. “Obiectivul pe care noi toţi îl avem este de a utiliza presiunea diplomatică şi sancţiunile economice pentru a convinge Guvernul iranian că este izolat, că trebuie să îşi modifice politica şi ambiţiile sale”, a precizat Gates. Fostul preşedinte american Jimmy Carter a apreciat joi, la New York, că o eventuală acţiune militară împotriva Iranului ar fi “o eroare oribilă”, sugerînd Washingtonului să continue dialogul cu Iranul pentru a-l convinge să renunţe la fabricarea bombei atomice. “Sper că aceste zvonuri privind planurile americane de a ataca Iranul sînt false şi nefondate. SUA trebuie să insiste pe absenţa totală în Iran a oricărei tentative de a produce arme nucleare”, a precizat fostul preşedinte.

Taguri articol


12