Declaraţiile lui Trump despre UE şi NATO generează stupefacţie în politica europeană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
"Cea mai bună reacţie este unitatea europeană”

Declaraţiile lui Trump despre UE şi NATO generează stupefacţie în politica europeană

Externe 16 Ianuarie 2017 / 17:16 655 accesări
Ministrul de externe austriac, Sebastian Kurz: „Dacă noua poziție a SUA contribuie la îmbunătățirea relației dintre Statele Unite și Rusia, atunci nu este ceva ce ar trebui să privim cu îngrijorare, ci dimpotrivă, ar fi un lucru din care în Europa și în s

Ministrul de externe austriac, Sebastian Kurz: „Dacă noua poziție a SUA contribuie la îmbunătățirea relației dintre Statele Unite și Rusia, atunci nu este ceva ce ar trebui să privim cu îngrijorare, ci dimpotrivă, ar fi un lucru din care în Europa și în s

Germania, Franţa şi Alianţa Nord-Atlantică şi-au exprimat preocuparea în legătură cu afirmaţiile preşedintelui-ales al SUA, Donald Trump, care a catalogat NATO drept organizaţie "desuetă", iar UE "vehicul" al Berlinului, cancelarul Angela Merkel propunând, în replică, intensificarea cooperării europene. "Alianţa Nord-Atlantică este desuetă, deoarece nu are grijă de combaterea terorismului; doar cinci ţări îşi achită contribuţiile la nivelul la care ar trebui. Acestea fiind spuse, Alianţa Nord-Atlantică este foarte importantă pentru mine", a afirmat Donald Trump, catalogând Uniunea Europeană drept "vehicul" al Germaniei. Kremlinul a comunicat că împărtăşeşte declaraţiile noului preşedinte al SUA despre NATO.

Afirmaţiile noului lider american au atras critici vehemente din partea Uniunii Europene şi Alianţei Nord-Atlantice. "Afirmaţiile lui Donald Trump au generat stupefacţie. Vom vedea care vor fi efectele pentru politicile americane", a reacţionat Frank-Walter Steinmeier, ministrul de Externe al Germaniei. "Cea mai bună reacţie este unitatea europeană. La fel ca în cazul Brexit, cea mai bună modalitate de a apăra Europa este să rămânem uniţi", a afirmat, la rândul său, Jean-Marc Ayrault, şeful diplomaţiei franceze.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a criticat atitudinea lui Donald Trump, exprimând rezerve în privinţa viitoarei cooperări cu Statele Unite. "Destinul europenilor este în propriile mâini. Mă voi asigura în continuare că cele 27 de state membre vor coopera intens, în perspectivă", a afirmat Angela Merkel, conform revistei Focus. "Poziţia mea pe tema cooperării transatlantice este cunoscută. Vom continua cooperarea cu Administraţia SUA, vom vedea la ce acorduri putem ajunge", a subliniat Merkel.

Ministrul de externe austriac, Sebastian Kurz, a declarat luni la Bruxelles, înaintea reuniunii șefilor diplomațiilor din statele membre ale Uniunii Europene, că actuala situație a UE - în contextul Brexitului - nu trebuie folosită pentru „a pune la pământ” blocul comunitar, ci pentru a da o șansă schimbării, relatează agenția EFE. „Trebuie să folosim acest context ca stimul pentru a schimba lucrurile”, a răspuns Kurz la sosirea la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) după ce a fost întrebat despre ultimele declarații ale președintelui ales al SUA, Donald Trump.

Acesta din urmă a apreciat, într-un interviu acordat publicațiilor Bild și Times, că după Marea Britanie și alte țări vor părăsi UE din cauza crizei migrației, despre care viitorul președinte american crede că este unul dintre motivele pentru care britanicii au decis să iasă din UE, un alt motiv în opinia sa fiind dominația pe care Germania o exercită asupra blocului comunitar. Cât despre NATO, organizație calificată de Trump drept învechită, șeful diplomației austriece a spus că aceasta rămâne „o foarte puternică alianță defensivă”.

În ceea ce privește relațiile dintre Washington și Moscova, șeful diplomației austriece a estimat că „dacă noua poziție a SUA contribuie la îmbunătățirea relației dintre Statele Unite și Rusia, atunci nu este ceva ce ar trebui să privim cu îngrijorare, ci dimpotrivă, ar fi un lucru din care în Europa și în special în Austria am putea beneficia direct”.



12