Ministerul bulgar al Afacerilor Externe se confruntă cu o nouă problemă, după ce Comisia pentru studierea arhivelor Securităţii a dezvăluit numele altor 75 de diplomaţi care au colaborat sau au fost agenţi ai fostei Securităţi comuniste (DS). Cotidianul bulgar „24 Ceasa” a titrat că ultimele deconspirări necesită o actualizare a listei de diplomaţi care trebuie să fie rechemaţi din posturi, din cauza trecutului lor în cadrul Securităţii. Lista urmează să fie prezentată preşedintelui Gheorghi Părvanov, luni. În cadrul ultimelor verificări efectuate de Comisie au fost incluşi secretarii-şefi, directorii generali şi şefii de departamente din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
Scandalul care a izbuncit la începutul anului, când Comisia a dezvăluit numele a 192 de diplomaţi, dintr-un total de 432, care lucrează în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, după prăbuşirea regimului comunist, în anul 1989, şi care au avut legături cu fosta Securitate. Întrei aceşti 192 de angajaţi, 41 (45%) sunt şefi de misiuni, inclusiv ambasadorii bulgari în Marea Britanie, Germania, Italia, ONU, atât la New York, cât şi la Geneva, Portugalia, Spania, Olanda, Turcia, Rusia, China, Suedia, România, Norvegia, Japonia, Qatar, Kuweit, Siria, Egipt, Bosnia, Grecia, Vatican, Slovacia, Albania, Georgia, Armenia şi Venezuela. Premierul bulgar, Boiko Borisov, a cerut preşedintelui să-i recheme din post pe 33 dintre aceştia, dar niciunul nu a fost afectat de măsură, din cauza dificultăţilor de a găsi înlocuitori.
Din cei 75 de diplomaţi tocmai anunţaţi, 29 sunt angajaţi, în prezent, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Unul dintre ei este şef de Direcţie, iar şapte sunt şefi de departamente. Ognian Ceampoev, reprezentantul interimar la Reprezentanţa Permanentă a Bulgariei la Organizaţia pentru Cooperare şi Securitate în Europa, cu sediul la Viena, se află, de asemenea, pe listă. Un număr de 31 dintre cei 75 au fost angajaţi cu normă întreagă la Securitate, iar nouă dintre ei au fost antrenaţi de fostele servicii secrete sovietice, KGB.