Decontaminare cu marijuana la Fukushima

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Decontaminare cu marijuana la Fukushima

Externe 21 Aprilie 2011 / 00:00 845 accesări

Marijuana, potrivit unor teste făcute de Compania Phytotech şi Institutul Agricol din Ucraina, absoarbe substanţele radioactive din sol, graţie rădăcinilor care acţionează ca un veritabil filtru. Procedeul se numeşte fitoremediere şi a fost recomandat de către administratorul general al Comisariatului francez pentru Energie Atomică, pentru depoluarea terenurilor din apropierea centralei atomice Fukushima din Japonia. Primele experienţe au fost făcute de specialişti în 1998, la Cernobâl, pe un perimetru contaminat, iar rezultatele s-au dovedit deosebit de relevante pentru dezintegrarea metalelor grele din sol, cu ajutorul plantaţiilor de marijuana. Cu ajutorul acestei plante s-a demonstrat că solurile pot fi restaurate, graţie rădăcinilor care absorb deşeurile de orice fel şi s-a constatat o purificare a perimetrului contaminat cu 80%. Fitoremedierea le-a fost propusă japonezilor, prin intermediul presei franceze, de către Bernard Bigot, administratorul general al Comisariatului francez pentru Energie Atomică, care confirmă, în publicaţia ”Midi Libre”, pertinenţa acestei soluţii. Ce se va întâmpla, însă, cu plantele care absorb substanţele contaminate? Vor fi arse iar cenuşa va fi tratată ca deşeu radioactiv.

Guvernul japonez a interzis, ieri, comercializarea şi a restricţionat consumul de peşte mărunt în prefectura Fukushima, deoarece au fost găsite niveluri excesive de material radioactiv, a anunţat secretarul general al cabinetului nipon, Yukio Edano. Luni, la un exemplar pescuit lângă oraşul Iwaki a fost găsit un nivel de cesiu radioactiv de 14.400 becquereli per kilogram, comparativ cu limita de 500 admisă. În urma crizei nucleare apărute în preajma centralei nucleare din Fukushima, afectată de seismul de la 11 martie, pescarii niponi au renunţat voluntar la pescuit lângă coastele prefecturii.

Guvernul Japoniei intenţionează să impună obligativitatea evacuării localităţilor situate pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei de la Fukushima, în condiţiile în care în prezent, evacuările sunt voluntare. Guvernul de la Tokyo analizează posibilitatea stabilirii unei zone de siguranţă în jurul centralei de la Fukushima. În condiţiile în care cele mai multe scurgeri radioactive de la Fukushima s-au oprit, unele familii au început să reintre în localităţile evacuate, pentru a-şi lua bunurile din casele părăsite. În plus, zeci de familii nu au părăsit deloc zona după accidentul nuclear. Mulţi dintre locuitorii evacuaţi se tem să nu le fie sparte casele, în condiţiile în care accesul în zonă este permis. În plus, specialiştii se tem că operaţiunile pentru decontaminare vor fi îngreunate de accesul oamenilor şi animalelor în interiorul şi în afara zonelor evacuate.

Taguri articol


12