Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a semnat un decret privind trei noi etape de mobilizare parțială pentru acest an, în contextul conflictului armat din estul țării între forțele guvernamentale și insurgenți pro-ruși. Documentul a fost semnat miercuri după-amiază, în cursul unei reuniuni a președintelui cu șefii administrațiilor de stat regionale. „Provocările care stau în fața noastră nu lasă nicio îndoială că principalul nostru obiectiv este consolidarea capacității de apărare a țării”, a declarat președintele Poroșenko, informând auditoriul asupra semnării decretului respectiv. „Vă atrag atenția asupra respectării principiului justiției sociale: apărarea patriei nu este doar o obligație pentru muncitori și agricultori. Nu refuzați acest drept și elitelor politice locale. Voi solicita ministrului Apărării să aducă la cunoștința tuturor comisariatelor militare această poziție a mea”, a afirmat președintele Poroșenko.
În timpul celei de-a patra etape de mobilizare, numărul total al persoanelor mobilizate va ajunge la 50.000, a indicat șeful statului ucrainean. După cum a menționat în ajun Vladimir Talalai, șeful adjunct al Direcției principale de planificare militară de pe lângă Statul Major al armatei ucrainene, persoanele mobilizate nu au dreptul să refuze să fie trimise în zona de conflict din estul Ucrainei. Cei care se eschivează de la serviciul militar riscă urmărirea penală. Separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei au declarat, ieri, că au preluat controlul asupra aeroportului capitalei regionale Donețk și l-au invitat pe președintele Petro Poroșenko să poarte negocieri de pace chiar în aeroport, dar autoritățile de la Kiev au negat pierderea acestui obiectiv strategic, recunoscând însă că acolo se dau lupte grele.
„Voi pleca înspre aeroport cu reprezentanții OSCE. În acest moment controlăm 95% din aeroport și în circa o jumătate de oră va fi complet al nostru”, a spus în fața presei așa-zisul președinte al autoproclamatei „republici populare Donețk”, Aleksandr Zaharcenko. „Minte ca un nemernic”, a fost replica purtătorului de cuvânt al armatei ucrainene, Andrei Lîsenko. Totuși, acesta a recunoscut că în prezent se desfășoară lupte și separatiștii bombardează aeroportul cu artileria, dar a adăugat că trupele ucrainene nu au primit ordin să abandoneze aeroportul. Cât despre observatorii OSCE care l-au însoțit pe Zaharcenko în drumul către aeroport, potrivit agenției ruse RIA Novosti, aceștia au făcut cale întoarsă după ce au auzit exploziile din apropierea aeroportului. Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene i-a acuzat pe separatiști că pun la cale o provocare prin aducerea observatorilor OSCE în zona unde se desfășoară lupte, punându-le astfel viața în pericol și urmărind probabil declanșarea unui scandal internațional dacă vreunul dintre membrii misiunii OSCE va fi ucis.
Pericolul pe care îl reprezintă pentru întreaga Europă conflictul din estul Ucrainei nu a fost încă înlăturat, a atenționat șeful diplomației germane, Frank-Walter Steinmeier, într-un interviu pentru „Hannoversche Allgemeine Zeitung”. „Este îngrozitor că alți zece civili și-au pierdut viața în urma unui atac cu rachete. Aceasta înseamnă că pericolul pe care acest conflict îl reprezintă pentru întreaga Europă nu a fost nici pe departe înlăturat”, a subliniat Steinmeier. Șeful diplomației germane a dat asigurări că UE va continua să facă tot ce-i stă în putere pentru a se convinge că acest conflict nu se va transforma într-o confruntare militară de anvergură.
Potrivit lui Frank-Walter Steinmeier, negocierile în vederea soluționării conflictului din estul Ucrainei se desfășoară anevoios. „Problema este că vorbim în același timp despre trasarea unei linii de încetare a focului, retragerea de arme grele și combatanți străini, acces pentru ajutor umanitar și schimb de prizonieri”, a subliniat acesta. „Suntem capabili să soluționăm conflictul doar dacă vor exista eforturi serioase de ambele părți pentru o încetare permanentă a focului, ceea ce ar putea trasa calea spre o soluție politică. Tuturor trebuie să le fie clar că nu există o soluționare militară a conflictului”, a mai spus șeful diplomației germane.