Decret în română şi bulgară împotriva cerşitului, în Franţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
O nouă polemică

Decret în română şi bulgară împotriva cerşitului, în Franţa

Monden 08 August 2011 / 00:00 588 accesări

O măsură oficială. Primarul suburbiei La Madeleine a oraşului Lille din Franţa a emis decrete scrise în română în bulgară prin care interzice cerşitul şi căutatul în gunoi, ceea ce a generat o polemică în presa franceză. Primarul Sebastien Lepretre a declarat că se aştepta la polemică, dar a subliniat că a vrut să ia măsuri, deoarece, în ultimul timp, cazurile de cerşetorie şi de căutat în gunoaie înregistrate în La Madeleine, suburbie cu 23.000 de locuitori, s-au înmulţit semnificativ. Oficialul local a pus acest fenomen pe seama înfiinţării recente a unei tabere de romi în Lille. „Am primit semnale de la locuitori în legătură cu mai multe ciocniri. Mai mult, igiena şi sănătatea publică sunt vizate, pentru că gunoiul este împrăştiat pe străzi”, a explicat acesta. Edilul a precizat că a informat primarul din Lille şi autorităţile regionale în legătură cu decretul.

Începând de vara trecută, Franţa a vizat romii ca potenţială sursă de infracţionalitate şi a lansat o campanie controversată de îndepărtare a lor de pe teritoriul ţării. Măsura este în continuare dezbătută intens în presa franceză, mai ales că nu s-a dovedit cu adevărat eficientă. În ciuda oricăror argumente, primarul suburbiei La Madeleine afirmă că nu va renunţa la decizia sa, pentru că altfel nu poate să asigure liniştea localnicilor. „Am fost conştient, când am luat aceste decizii, că pot fi acuzat de discriminare, de stigmatizare a unei părţi din populaţie. Nu asta este intenţia mea. Sunt primar şi am datoria să combat practicile ce contravin ordinii publice şi bunăstării locuitorilor”, afirmă Sebastien Lepretre.

Apel la justiţie. Comunitatea de romi are probleme şi peste Canalul Mânecii. O familie de romi evacuată dintr-o tabără din Marea Britanie pentru tulburarea ordinii intenţionează să sesizeze Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Maria Buckland, de 52 de ani, şi familia sa au fost îndepărtaţi în urmă cu cinci ani din tabăra de romi Cae Garw, din sudul Ţării Galilor. Consiliul Romilor, organizaţia care administrează tabără, a explicat că a primit numeroase plângeri în legătură cu femeia şi cu rudele acesteia, care ar fi tulburat ordinea publică şi ar fi ameninţat alţi locuitori din zonă. Maria Buckland susţine că dreptul său la viaţă de familie a fost încălcat şi că rudele sale au fost discriminate. După ce a fost evacuată, femeia a sesizat numeroase tribunale britanice, care au aprobat, însă, decizia Consiliului Romilor. În această situaţie, femeia a decis să sesizeze instanţa de la Strasbourg.

Taguri articol


12