Deficit de apă în Dobrogea!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Prognoză agrometeorologică

Deficit de apă în Dobrogea!

Justiție 08 August 2011 / 00:00 807 accesări

Rezerva de umiditate din sol se încadrează în limite satisfăcătoare, în timp ce în zonele de est, sud-est şi, local, de vest ale ţării se vor semnala deficite de apă, se arată în prognoza agrometeorologică valabilă pentru perioada 4-10 august întocmită de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Potrivit sursei citate, sub aspect termic, vremea normală din primele zile ale perioadei analizate va intra treptat într-un proces de încălzire, la nivelul întregului teritoriu agricol al ţării. Din punct de vedere agrometeorologic, specialiştii ANM precizează că rezerva de umiditate în cultura de porumb pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim, pe majoritatea suprafeţelor. Deficite moderate şi chiar ridicate de apă în sol se vor înregistra pe suprafeţe extinse din sud-estul, estul şi, local, în vestul teritoriului. În ceea ce priveşte prognoza referitoare la vegetaţia culturilor agricole, procesele biologice ale culturilor agricole şi speciilor pomi-viticole vor fi mai intense îndeosebi în a doua parte a intervalului, în cea mai mare parte a zonelor agricole.

Temperaturile maxime ridicate din aer situate peste pragul biologic de rezistenţă al plantelor (între 30 şi 32 grade Celsius) vor determina ofilirea temporară şi răsucirea frunzelor în orele amiezii la speciile prăşitoare. Starea de vegetaţie a plantelor se va menţine în ansamblu bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe areale cu deficite de apă în sol. În nordul şi centrul ţării, la grâul de toamnă se vor definitiva lucrările de recoltare, iar floarea-soarelui se va afla predominant în fazele de înflorire pe aproape întreg teritoriul agricol. Cele mai avansate culturi vor fi cele din sudul ţării, care vor parcurge maturitatea deplină, susţin agrometeorologii. În majoritatea plantaţiilor pomicole, la seminţoase se vor înregistra fazele de creştere şi dezvoltarea fructelor, acumularea zaharurilor, coacerea rodului, totodată continuându-se recoltarea la soiurile de sâmburoase. În cazul viţei-de-vie vor predomina creşterea şi dezvoltarea boabelor, acumularea zaharurilor, în timp ce la soiurile timpurii de masă se va continua coacerea în cea mai mare parte a podgoriilor.

Conform ANM, în intervalul 4-10 august, temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 14 şi 24 de grade Celsius, valori apropiate de normalul perioadei, şi între 17 şi 27 grade Celsius în ultimele zile, mai ridicate cu 1 până la 4 grade Celsius în raport cu mediile multianuale. Totodată, temperatura maximă a aerului se va încadra între 20 şi 33 de grade Celsius în aproape toate zonele de cultură, în timp ce minimele se va situa între 8 şi 21 de grade Celsius în majoritatea regiunilor agricole. În plus, până miercuri, 10 august, se întrevăd ploi locale, cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, la nivelul întregii ţări.

Taguri articol


12