„Deficitul bugetar de peste 8%: aiureli!“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, Florin Pogonaru:

„Deficitul bugetar de peste 8%: aiureli!“

Economie 21 Aprilie 2010 / 00:00 414 accesări

FONDURI PENTRU SALARII. Politicienii trebuie să transmită mesajul că pot face management în mod corect, astfel încât România să rămână bancabilă, şi nu trebuie să existe „aiureli” că va fi mai bine cu un deficit bugetar de peste 8% din Produsul Intern Brut (PIB), consideră preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Florin Pogonaru. „Înţeleg că vom încerca să obţinem în negocierile cu Fondul Monetar cifre pentru deficitul bugetar cu 1-2% peste ţinta actuală de 5,9% din PIB”, a spus Pogonaru. El a precizat că această sugestie reiese din reacţiile politicienilor care arată foarte clar că aceştia văd soluţia pentru îmbunătăţirea infrastructurii în creşterea deficitului bugetar, argumentând că şi alte state au înregistrat deficite foarte mari. „Politicienii trebuie să transmită mesaje că pot face management în mod corect, astfel încât România să rămână bancabilă. Nu trebuie să venim cu aiureli că ne va fi mai bine dacă vom obţine aprobarea unui deficit bugetar de peste 8% din PIB. Noi nu credem că vom face încă două autostrăzi dacă vom avea deficit mai mare, ci că banii vor fi risipiţi ca şi până acum”, a spus Pogonaru, care a arătat că, în România, fondurile de investiţii ajung să fie cheltuite pentru salarii.

ADOPTAREA EURO. Preşedintele AOAR a declarat că mediul de afaceri susţine adoptarea monedei unice europene conform calendarului stabilit, la 1 ianuarie 2015, apreciind că de aceasta depinde funcţionarea normală şi creşterea economiei româneşti. „AOAR apreciză adoptarea monedei euro ca fiind programul economic cel mai coerent şi mai dezirabil pentru România, în procesul ei de convergenţă socio-economică spre media europeană. Mediul de afaceri susţine adoptarea monedei euro atât pentru a asigura condiţii concurenţiale mai echitabile în raport cu competitorii europeni, dar şi ca garanţie a limitării în următorii ani a adoptării de măsuri populiste care pot produce derapaje macroeconomice grave, ce pot întârzia sau afecta semnificativ competitivitatea companiilor româneşti pe piaţa europeană”, a spus Pogonaru.

VARIAŢII CURS. Pogonaru a afirmat că mediul de afaceri a început să creadă într-o bandă de variaţie a cursului de schimb între 4,1 şi 4,3 lei/euro, menţionând că nu s-ar teme de fluctuaţii de la 4,09, la 4,2 lei/euro. El a arătat că predictibilitatea este foarte importantă pentru mediul de afaceri. În privinţa economiei româneşti, Pogonaru a precizat că previziunile de creştere economică încă se bazează pe condiţiile meteo, ceea ce înseamnă că mai este mult de lucru pentru a deveni o ţară modernă. „Esenţial pentru România este că economia este meteo dependentă, ceea ce este puţin ridicol. Când prevedem creşterea economică a României, ne uităm la cer, ca să vedem dacă va fi un an agricol bun, ceea ce ar putea adăuga un punct procentual la avansul PIB. Acest lucru arată că mai avem mult de lucru pentru a deveni o ţară modernă”, a spus Pogonaru.

Taguri articol


12