Deficitul la produse alimentare, în scădere

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Deficitul la produse alimentare, în scădere

Social 15 Februarie 2011 / 00:00 599 accesări

România a înregistrat un deficit cu produse agroalimentare de 704,62 milioane euro, în perioada ianuarie-noiembrie 2010, de aproape două ori mai mic faţă de nivelul de 1,377 miliarde euro raportat în perioada similară din 2009, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). În perioada menţionată din 2010, importurile de produse agroalimentare au atins valoarea de 3,461 miliarde euro, aproape similară cu cea din 2009, când acestea totalizau 3,413 miliarde euro. În acelaşi interval, exporturile Românei realizate în ţările UE şi cele extracomunitare au crescut cu 35,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009, totalizând 2,756 miliarde euro la finele lunii noiembrie 2010. În primele 11 luni din 2009, România a exportat produse agroalimentare de 2,035 miliarde euro. Cele mai mari încasări la export au fost aduse de grâu şi meslin (amestec de grîu cu secară – n.r.), în valoare de 357,68 milioane euro, pentru o cantitate de 2,36 milioane tone, de ţigări de foi şi trabucuri, 18.779 tone, de unde au fost obţinute 345,05 milioane de euro şi din seminţe de rapiţă, circa 331,23 milioane euro, pentru 1,044 milioane tone. Tot datele MADR arată că importurile din ţările comunitare au fost principalele surse de aprovizionare cu produse agroalimentare pentru România, totalizând 2,788 miliarde euro, în primele 11 luni din 2010, cele din ţările terţe ajungând 672,32 milioane euro.



12