Delegaţia regimului al-Assad ameninţă că se retrage de la conferinţa Geneva II

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Delegaţia regimului al-Assad ameninţă că se retrage de la conferinţa Geneva II

Externe 25 Ianuarie 2014 / 00:00 538 accesări

Delegaţia regimului al-Assad prezentă la conferinţa de pace privind Siria ameninţă că părăseşte Geneva, acuzând delegaţia opoziţiei că este ”puţin serioasă”, a anunţat televiziunea siriană de stat. Ministrul sirian de Externe, Walid Mouallem, l-a informat pe emisarul ONU şi Ligii Arabe, Lakhdar Brahimi, că ”delegaţia oficială siriană va părăsi Geneva dacă nu au loc şedinţe de lucru serioase mâine (sâmbătă). Cealaltă parte este puţin serioasă şi nu este pregătită pentru negocieri de pace”.

CONTROALE REVIZUITE UE intenţionează să reevalueze sistemul de control la frontierele externe, pentru a limita plecarea tinerilor europeni în Siria, unde participă la conflictul armat din această ţară, afirmă Gilles de Kerchove, coordonatorul UE responsabil de combaterea terorismului. ”Toate instrumentele de control la frontierele externe au fost concepute pentru blocarea intrării străinilor, nu pentru a evita ieşirile europenilor, însă plecările tinerilor europeni şi înrolarea lor în organizaţia teroristă Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL), afiliată reţelei al-Qaida, au devenit o sursă de preocupare majoră”, a precizat Gilles de Kerchove în cursul unei reuniuni pe teme de securitate, desfăşurată la Atena. ”Nu vrem ca tinerii germani să plece pentru a participa la războiul civil din Siria, nu vrem ca aceştia să revină pregătiţi pentru a comite atentate pe teritoriul european”, a declarat ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere.

Conform serviciilor de informaţii din statele UE, peste 2.000 de tineri europeni luptă în Siria sau intenţionează să ajungă în această ţară. Este vorba în principal de tineri din Franţa, Belgia, Germania, Olanda, Marea Britanie, Suedia, Danemarca, Spania şi Italia, explică Gilles de Kerchove. În prezent, cel puţin 270 de germani participă la confruntările din Siria, precum şi 700 de francezi, 250 de belgieni şi 250 de britanici. ”Aceşti oameni reprezintă o ameninţare, pentru că devin membri ai unui grup islamist şi se antrenează. Acest lucru nu înseamnă că toţi vor reveni în spaţiul UE pentru a comite atentate, dar există riscul să revină puţini dintre ei pentru a face acest lucru, ceea ce este o problemă”, avertizează Gilles de Kerchove.

Siria se confruntă, din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi confruntări între grupuri insurgente afiliate opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul violenţelor este, potrivit diverselor estimări, între 100.000 şi 130.000 de morţi.

Taguri articol


12