Delegaţia României a boicotat discursul lui Ahmadinejad

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Conferinţă ONU privind Tratatul de Neproliferare Nucleară

Delegaţia României a boicotat discursul lui Ahmadinejad

Externe 05 Mai 2010 / 00:00 529 accesări

Delegaţia României se numără printre cele care au părăsit sala în timpul discursului preşedintelui iranian, Mahmoud Ahmadinejad, rostit luni după-amiază, la New York, în cadrul conferinţei ONU privind Tratatul de Neproliferare Nucleară. Liga Antidefăimare (Anti-Defamation League - ADL) a lăudat ţările ale căror delegaţii au părăsit sala în timpul discursului liderului de la Teheran. ”La fel cum există obligaţii legale şi diplomatice în sensul garantării dreptului lui Ahmadinejad de a rosti un discurs la tribuna ONU, există şi obligaţia morală de a condamna declaraţiile, acţiunile şi ideile acestuia. Ahmadinejad neagă Holocaustul, neagă existenţa homosexualilor în Iran, neagă existenţa programului iranian de înarmare nucleară. Pe această listă a minciunilor a adăugat încă una - că SUA şi Israelul ar reprezenta o ameninţare nucleară la adresa Iranului, când de fapt este invers”, a declarat Abraham H. Foxman, directorul ADL. ”Apreciem gestul ţărilor ai căror reprezentanţi au părăsit sala, pentru că în acest fel îi este transmis un mesaj personal lui Ahmadinejad, că declaraţiile sale injurioase nu merită respectul unei audienţe”, a adăugat Foxman. Reprezentanţii SUA, României, Australiei, Austriei, Belgiei, Bulgariei, Croaţiei, Cehiei, Danemarcei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Ungariei, Italiei, Letoniei, Lituaniei, Marocului, Olandei, Noii Zeelande, Poloniei, Slovaciei şi Marii Britanii au părăsit sala, la începerea discursului preşedintelui iranian. Liga Antidefăimare, înfiinţată în 1913, este principala organizaţie internaţională specializată în combaterea antisemitismului.

Şeful diplomaţiei române, Teodor Baconschi, a participat, în perioada 3-4 mai, la Conferinţa de Examinare a Tratatului de Neproliferare Nucleară, la sediul ONU din New York. Teodor Baconschi a subliniat importanţa diplomaţiei multilaterale şi a cooperării internaţionale în domeniile dezarmării nucleare, neproliferării şi utilizării energiei nucleare, într-un discurs susţinut la Conferinţa de la New York. El a subliniat că ”provocările actuale la adresa regimului internaţional de neproliferare impun o colaborare mai strânsă pentru atingerea scopurilor stabilite prin Tratat”. Teodor Baconschi a adăigat că România consideră energia nucleară o resursă sigură, durabilă şi cu impact redus asupra mediului, atunci când este utilizată cu responsabilitate şi cu respectarea normelor de securitate şi siguranţă nucleară. De asemenea, au fost prezentate principalele repere ale programului nuclear român, care vizează atât producerea de energie nucleară, cât şi dezvoltarea de aplicaţii în domeniile medicinei, agriculturii, industriei, ştiinţei şi cercetării, Baconschi subliniind că ”protecţia fizică, siguranţa şi securitatea materialelor nucleare constituie elemente cheie ale regimului de neproliferare pe care Guvernul român este hotărât să le abordeze cu toată responsabilitatea”.

Este prima deplasare pe care şeful diplomaţiei române o face în SUA de la preluarea mandatului, la sfârşitul anului trecut. România, care a semnat acest Tratat din 1968, va deţine vicepreşedinţia Comitetului Principal I şi este coautoare la două documente de lucru. Conferinţa pentru Tratatul de Neproliferare Nucleară, care durează până la 28 mai, vizează să obţină progrese în materie de dezarmare şi să sporească supravegherea programelor nucleare din lume.



12