Delegaţia UE propune aplicarea unui tratament diferenţiat deţinuţilor de la Guantanamo

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Delegaţia UE propune aplicarea unui tratament diferenţiat deţinuţilor de la Guantanamo

Externe 05 Decembrie 2014 / 00:00 551 accesări

O delegaţie europeană a propus, la Washington, după ce s-a întors de la Guantanamo Bay, din Cuba, ca deţinuţii consideraţi „eliberabili” să poată beneficia de condiţii de detenţie mai flexibile. Această delegaţie informală de cinci eurodeputaţi, condusă de fostul ministru francez al Justiţiei Rachida Dati şi din care face parte şi românca Ramona Mănescu, a vizitat anumite sectoare de detenţie din închisoarea militară marţi, în perspectiva închiderii acestora, o promisiune neonorată încă a preşedintelui Obama.

Dintre cei 142 de bărbaţi închişi la Guantanamo, 73 au primit o aprobare din partea autorităţilor americane în vederea unui transfer. Într-un interviu pentru AFP, la Washington, Rachida Dati a subliniat „condiţiile de detenţie extrem de radicale pentru profile despre care există probe absolut minore”. În întâlnirile de la Departamentul de Stat şi Comisia pentru Drepturile Omului din cadrul Organizaţiei Statelor Americane (OEA), delegaţia europeană a propus ca aceşti 73 de bărbaţi să fie deţinuţi separat, într-un sector distinct, pentru a trimite un semnal pozitiv ţărilor terţe susceptibile să-i primească. Cu excepţia a 15 deţinuţi periculoși, inclusiv cei acuzaţi în legătură cu atentatele de la 11 septembrie 2001, închişi în sectorul 7, deţinuţii sunt încarceraţi în sectoarele 5 şi 6. În funcţie de comportamentul lor în închisoare se stabileşte repartizarea într-unul dintre aceste două sectoare, Camp 5 fiind rezervat disciplinării. Propunerea constă în regruparea bărbaţilor „eliberabili” într-un sector cu condiţii mai flexibile, după modelul Camp Iguana, în care erau deţinuţi anterior uigurii înainte să fie eliberaţi.

„Când ajungi acolo, nu găseşti un centru de detenţie în sensul clasic, ci mai degrabă un centru de retenţie, adică excluzi din societate oameni pe care-i consideri periculoşi sau potenţial periculoşi”, a afirmat fostul ministru francez al Justiției, Rachida Dati. „Această periculozitate este necesar să fie declinată, dovedită, stabilită, iar atunci când nu o poţi nici stabili şi nici dovedi (...) ei nu sunt susceptibili să rămână la Guantanamo”, a continuat aceasta. Dar deoarece Congresul american refuză să anuleze restricţiile pe care le-a impus cu privire la transferurile de deţinuţi din SUA, administraţia Obama este nevoită să caute ţări care să-i găzduiască pe deţinuţii „eliberabili”, singura condiţie pentru golirea centrului şi închiderea lui. „Nu puteţi invoca securitatea voastră şi motive umanitare pentru noi”, a rezumat deputata europeană, după ce s-a întâlnit cu Cliff Sloan, emisarul special al lui Barack Obama însărcinat cu închiderea centrului militar de detenţie de la Guantanamo Bay. „Le-am vorbit despre dificultatea Europei de a-i primi”, a mai declarat fostul ministru francez. ”Europa din 2003 nu este Europa din 2014. Franţa, Belgia sau Anglia sunt lovite din plin de jihadism şi este necesar să fim foarte atenţi să nu ne agravăm propriile dificultăţi”, a subliniat Rachida Dati.



12