„Delfinul de Aur“, cîştigat de Ion Moise Bădulescu, din Argeş

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Delfinul de Aur“, cîştigat de Ion Moise Bădulescu, din Argeş

Monden 06 Iulie 2009 / 00:00 1964 accesări

Festivalul Internaţional de Muzică Uşoară pentru Copii şi Tineri „Delfinul de Aur“, ajuns la cea de-a VII-a ediţie, şi-a desemnat cîştigătorii, sîmbătă seară, la Teatrul de vară din tabăra „Delfin“ Năvodari. Manifestarea, organizată de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI), Primăria şi Consiliul Local Năvodari, Casa de Cultură „Pontus Euxinus“ din Năvodari, Consiliul Judeţean Maramureş, Primăria şi Consiliul Local Baia Mare, Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti, Sind România Năvodari, Asociaţia „Delfinul de Aur“ şi Palatul Copiilor din Baia Mare s-a adresat preşcolarilor, copiilor cu vîrsta pînă la 14 ani şi tinerilor pînă în 18 ani, de la cluburile copiilor din toată ţară. Totodată, pe scena Teatrului de vară din tabăra Delfin-Sind Năvodari au evoluat şi 11 concurenţi străini, din Ucraina, Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova şi Statele Unite.

Juriul a decis ca trofeul Festivalului Internaţional „Delfinul de aur“ să-i revină lui Ion Moise Bădulescu, de la Palatul Copiilor din Piteşti, care a interpretat piesa „Voi cînta“, compusă de George Natzis, pe textul Mirelei Fugaru. „Sînt foarte bucuros că am reuşit să cîştig Marele Premiu „Delfinul de Aur“. Am participat şi la ediţia din 2007 a festivalului, însă acum, concurenţii mi s-au părut mult mai bine pregătiţi“, a mărturisit Ion Moise Bădulescu din Mioveni, judeţul Argeş. Micul interpret de numai 12 ani a precizat că, anul acesta, a primit şi titlul de cea mai bună voce din România, în cadrul emisiunii „Dănutz SRL“.

La secţiunea preşcolari, premiul I i-a revenit Georgianei Maria Costache din Piteşti, iar pe locul al II-lea s-a clasat Daria Bahrin din Iaşi. Premiul al III-lea a fost împărţit între Diana Mihalaşcu din Buzău şi Francesca Hojda din Baia-Mare. La clasele I-IV, pe locul I s-au situat Ana Maria Mihăieş din Oradea, Iulian Nicolae Selea din Piteşti, Miruna Brînduşa Gavriş din Oradea, Adina Teodora Răducanu din Buzău, Florena Şandro din Oradea şi Mara Corlade din Piatra Neamţ. Premiul al II-lea, la clasele I-IV, a fost cîştigat de Lorena Şuţ din Baia Mare, Larisa Roxana Giurgiu din Cluj Napoca, Patricia Casandra Ciobotaru din Oradea, Ana Maria Lazăr din Iaşi şi Irena Velcheva din Bulgaria. Premiul al III-lea le-a fost oferit Victoriei Darcleea Penescu din Covasna, Isidorei Mîngîţă din Piatra Neamţ, Anei-Maria Stanciu din Baia Mare şi Roxanei Andreea Darie din Bucureşti. La clasele V-VIII, locul I le-a revenit Ivanei Cristina Farc din Oradea, Ecaterinei Petruca din Iaşi, Emiliei Lozanova din Bulgaria şi Alexandrei Ruge din Oradea. Pe locul al II-lea s-au situat Maya Hristova Kirilova din Sofia, Raluca Cîndea din Baia Mare şi Georgiana Dăriescu din Iaşi. Premiul al III-lea a ajuns la Emanuel Florin Cîrstea din Cluj Napoca, Rareş Jucan din Satu Mare, Mara Ciolte din Baia Mare, Lavinia Ioniţă şi Adelina Creţu Neacşu din Bucureşti. De asemenea, premii speciale au obţinut Lora Evghenieva Benova din Sofia, Cornelia Vozian din Chişinău şi Martina Kamburova din Bulgaria. La clasele IX-XII, pe locul I s-au aflat Bogdan Erdei din Baia Mare şi Lorena Muntenaş din Focşani. Premiul al II-lea a fost obţinut de Emanuela Ceauşu din Focşani, Vyara Petrova Pencheva din Bulgaria şi Patricia Landanyi din Ungaria. Premiul al III-lea le-a fost acordat Dianei Dorca din Baia Mare, Monicăi Dinescu din Bucureşti şi Mariei Frimu din Chişinău. În cadrul galei de premiere a Festivalului Internaţional „Delfinul de Aur“ au fost acordate şi menţiuni. Două menţiuni au ajuns la Loreta Cazacu şi Cristina Muşat din Năvodari.

Concurenţii, selectaţi prin „Ursuleţul de Aur“

„Îmi aduc aminte că Festivalul „Delfinul de Aur“ a debutat în 2002, cînd eu eram viceprimar şi eram entuziasmat că începe un proiect interesant pentru oraşul Năvodari. Între timp, am ajuns la cea de-a VII-a ediţie a festivalului, iar exigenţele mele sînt mari. Mă bucur că această manifestare are loc la Năvodari, oraşul care este cunoscut la nivel naţional şi internaţional, prin tabăra de copii şi prin Petromidia“, a mărturisit primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei.

Pentru Festivalul „Delfinul de Aur“, coregrafia a fost realizată de trupe importante precum: „Speranţa” (coregraf Magda Szabo) şi „Galactic” (instructor Mădălina Mare) de la Palatul Copiilor Baia Mare, „AS“, de la Palatul Naţional al Copiilor Bucureşti (coregrafia Aura Ghica şi Mădălina Teodorescu), „Domino” - Palatul Copiilor Cluj Napoca (coregrafia Nicoleta Salamon) şi „Future M&Q” din Oradea (coregrafia Lennon Mihuţ).

„Sub aspect artistic, această ediţie a „Delfinului de Aur“ mi s-a părut cea mai reuşiă, în special datorită numărului mare de coregrafii realizate. Astfel, am reuşit să prezentăm un spectacol de mare ţinută“, a precizat directorul festivalului şi membră a juriului, Doina Bentu. Referitor la modul în care s-au prezentat concurenţii la această ediţie a „Delfinului de Aur“, preşedintele juriului, compozitorul Horia Moculescu, a precizat: „Concurenţii care se prezintă la Delfinul de Aur nu pot fi decît foarte buni, din momentul în care ei sînt preselectaţi prin Ursuleţul de Aur. Cine vine la acest festival nu poate fi mediocru. Concurenţii au fost buni şi foarte buni. De aceea, juriul a avut o misiune foarte dificilă“.

Din juriul festivalului care s-a desfăşurat în perioada 2-5 iulie au mai făcut parte primarul oraşului Năvodari, Nicolae Matei, compozitorul Andrei Tudor, cantautorul şi compozitorul Mihai Constantinescu, actorul Gabriel Coveşeanu, inspectorul general al MECI, Cătălina Chendea, realizatorul Radio România Adriana Marian, realizatorul Radio România Regional, Bogdan Dragomir, compozitorul Emil Strundzhev, directorul Magazinului Muzica, Marian Ardelean şi jurnalista Viorica Pîrja.



12