Delicatese din carne, pe toate gusturile

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sărbătoarea Recoltei şi Vinului Dobrogean

Delicatese din carne, pe toate gusturile

Eveniment 05 Octombrie 2012 / 00:00 875 accesări

DIN TOATĂ ŢARA Lângă o bucată de brânză pe care tocmai ai cumpărat-o de la unul din standurile instalate atât în interiorul cât şi în exteriorul Pavilionului expoziţional, poţi adăuga o ceapă culeasă din grădinile producătorilor autohtoni, dar şi o bucată de şunculiţă ardelenească sau, de ce nu, dobrogeană. La Pavilionul Expoziţional din Constanţa vei găsi cele mai bune produse din carne din zona Maramureşului, a Sibiului, de la Săpânţa, dar şi din Dobrogea. Dacă doreşti să te răsfeţi cu un cârnat afumat, puţin perpelit pe grătar, cu siguranţă vei găsi la Sărbătoarea Recoltei şi Vinului Dobrogean exact ceea ce îţi doreşti. Dacă tocătura îţi face rău, din cauza fast-food-urilor pe care le-ai consumat în adolescenţă, la târgul de toamnă vei găsi piept de porc afumat adus la Constanţa tocmai din Maramureş, muşchi de porc afumat, sau o pastramă proaspătă de berbecuţ sau de viţel, toate la preţuri între 15 şi 40 de lei.

PREPARAREA PASTRAMEI DE VIŢEL Unul din producătorii locali, Dincă Cioc din Ceamurlia de Sus, ne-a povestit cum a preparat pastrama de viţel. „Pastrama de vită se face în două feluri: baiţ, sau uscată. Pastrama baiţ este pastrama proaspătă, adică cea care se ţine patru sau cinci zile într-o saramură cu condimente, piper, sare, chimen şi cimbru. După ce se ţine la macerat, se poate pune pe grătar. Dacă nu are soarta asta, poate ajunge la afumat. Noi, cei din Dobrogea, nu prea ne dăm la afumat pastrama. După părerea mea, cei care afumă pastrama ori vor să-i ascundă culoarea, ori au o pastramă de calitate proastă. Noi nu afumăm decât cârnaţii”, a declarat Dincă Cioc. El a spus că a dus la târgul de toamnă şi cârnaţi din vită şi oaie semiafumaţi, cârnaţi din vită şi porc afumaţi în aşa fel încât să nu irite stomacul, dar şi şuncă afumată sau şunculiţă ţărănească fiartă în zeamă de varză şi dată cu usturoi, după gust. „Toate produsele sunt făcute acasă, unde toţi membrii familiei se ocupă de câte ceva. Este o afacere de familie. De zeci de ani facem astfel de produse. Sunt reţete moştenite de la bunicii noştri. Anul acesta este ceva mai greu pentru că nu prea am avut ce să dăm de mâncare la animale. Normal ar fi fost să creştem preţurile la aceste produse, dar, având în vedere puterea de cumpărare a românului, nu vom creşte preţul. Noi, de fapt, facem preţul după puterea de cumpărare a fiecăruia”, a spus Dincă Cioc. Dacă te pregăteşti în weekend pentru o ieşire în aer liber, la un grătar împreună cu prietenii, ai toate motivele să dai o fugă până la Pavilionul Expoziţional pentru a te aproviziona cu ceva produse din carne numai bune de pus pe grătar.

Taguri articol


12