Deliciile orientale, „vedete” la Cernavodă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Deliciile orientale, „vedete” la Cernavodă

Culinar 19 Octombrie 2015 / 17:27 4722 accesări

A fost sărbătoare, duminică, la Cernavodă. Savuroase bucate tradiționale au fost vedetele celei de-a X-a ediții a Festivalului de Artă Culinară Turcească, organizat de Uniunea Democrată Turcă din România (UDTR), prin Comisia de femei. În competiţia savorilor au intrat peste 100 de feluri de mâncare şi delicii orientale pregătite de cele mai pricepute turcoaice de la filialele UDTR din judeţele Constanţa şi Tulcea, dar şi din Bucureşti. Misiunea juriului nu a fost deloc ușoară, dar, pentru că orice concurs trebuie să aibă câștigători, a fost realizat un top al celor mai delicioase preparate. Astfel, la secţiunea „Dulciuri”, pe locul I s-a situat filiala Cernavodă, cu desertul „Smochină umplută cu nucă”, pregătit de Nezir Makbule. Premiul al II-lea a ajuns la filiala Techirghiol, pentru „Baclava Cuib de Pasăre”, iar locul al III-lea a fost ocupat de filiala Constanţa, cu „Savoarea piersicii”. La secţiunea „Patiserie”, Premiul I a fost câştigat de filiala Măcin, cu „Plăcintă cu tahin şi mac”, pregătită de Talib Leman. Ocupantele celorlalte două locuri au fost filialele Hârşova şi Bucureşti. Secţiunea „Mâncăruri tradiţionale” a fost câştigată de filiala Bucureşti, cu „Ali Nazik”, pregătit de Ulvan Abibula, urmată de filiala UDTR din Fântâna Mare şi de cea din Mangalia.

Juriul a fost format din: Pouneh Bozcalișkan, Nurgean Ibraim - UDTR, Urfet Nubin din partea Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Iusein Ibram - deputat, Murat Yalcin - viceconsul şi Iomer Feuzi - UDTR. Competiția a fost coordonată de Melec Amet şi Durie Accoium.

„CONSIDER CĂ BUCĂTĂRIA TURCEASCĂ DIN DOBROGEA SE RIDICĂ LA RANG DE ARTĂ CULINARĂ ŞI FACE PARTE DIN IDENTITATEA NOASTRĂ ETNICĂ” Festivalul de Artă Culinară Turcească s-a desfăşurat în prezenţa preşedintelui UDTR, Osman Fedbi, a secretarului general, prof. Ervin Ibraim, şi a consulului general al Republicii Turcia la Constanţa, Ali Bozcalișkan.

„Cea de a X-a ediţie a Festivalului de Artă Culinară Turcească a reunit circa 800 de etnici turci de la toate filialele UDTR din Dobrogea şi peste o sută de feluri de preparate culinare tradiţionale pregătite de cele mai pricepute gospodine ale comunităţii. Felicit atât organizatorii, membrele Comisiei de femei, cât şi pe cele care cu iscusinţă şi trudă au pregătit savuroasele mâncăruri. Consider că bucătăria turcească din Dobrogea se ridică la rang de artă culinară şi face parte din identitatea noastră etnică. Este important să promovăm acest tip de acţiuni, pentru a păstra şi a transmite generaţiilor viitoare secretele bucătăriei turceşti”, a precizat preşedintele UDTR, Osman Fedbi.

Printre invitaţii speciali de la sărbătoarea savorilor orientale s-au numărat: Amet Aledin, subsecretar de stat în cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, subprefecţii Levent Accoium și Ersun Anefi, primarul orașului Cernavodă, Gheorghe Hânsă, şi chestorul principal de poliție Nezir Gelaledin.

Citește și:

Începe Festivalul de Artă Culinară Turcească

Competiție cu savori orientale, la Cumpăna

Expoziție și concurs de țesături turcești

Cântec, dans și bucate turcești



12