Delta Dunării, neprotejată de lege

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Delta Dunării, neprotejată de lege

Justiție 13 Noiembrie 2009 / 00:00 408 accesări

Delta Dunării, Rezervaţie a Biosferei, semnifică, încă, pentru unii din noi, un colţ de natură încă sălbatic, puţin atins de mâna omului, care merită toate eforturile pentru a fi protejat. Dar, din păcate, nu acelaşi lucru înseamnă şi pentru autorităţile române care au obligaţia de a elabora acte normative şi măsuri de gestionare adecvate care să asigure un statut de protecţie corespunzător pentru această zonă şi nu numai. Acum câteva săptămâni Societatea Ornitologică Română (SOR) atrăgea atenţia asupra legii Deltei Dunării. Deşi din anul 2006 se încearcă îmbunătăţirea legii Deltei Dunării/armonizarea sa cu legislaţia europeană prin propuneri de proiecte de lege noi, acestea au fost, de fiecare dată, blocate ori la nivelul Ministerelor, ori procedura a fost suspendată sau respinsă de către Camera Deputaţilor.

INCOMPETENŢA ŞI HAOSUL DIN GUVERNUL ROMÂN AFECTEAZĂ ÎN MOD IREVERSIBIL UNA DINTRE CELE MAI IMPORTANTE ZONE UMEDE NATURALE DIN EUROPA - DELTA DUNĂRII

Ultima tentativă a unor deputaţi (foarte puţini de genul acesta) de a obţine o lege care să corespundă cerinţelor legislative de mediu ale UE şi să asigure un statut adecvat de protecţie a început în luna aprilie anul acesta dar, din păcate, şi acest proiect de lege, ca şi cele anterioare, a avut aceeaşi soartă, fiind respins de Camera Deputaţilor, pe 9 noiembrie 2009. Întrebarea la care poate fiecare din noi ştie răspunsul este DE CE? De ce o lege care are rolul de a proteja una dintre cele mai importante zone umede din Europa, cu statut multiplu de protecţie nu poate fi aprobată? Iar alte hotărâri precum cea în care pescuitul la sturioni nu mai este interzis sau cele care favorizează dezvoltarea turismului pe teritoriul Deltei sunt aprobate. „Este la fel de important să menţionăm că acelaşi lucru este valabil şi pentru planul de management al Deltei Dunării, pentru perioada 2007 - 2012, al cărui proces de aprobare a început din 2008 şi nu este finalizat, deşi suntem la sfârşitul anului 2009. Prin acest comunicat de presă dorim să facem apel la toate ONG-rile de mediu, la organizaţiile civice şi la mass-media să se alăture protestului nostru pentru restabilirea unui cadrul legal unitar şi eficient pentru Rezervaţia Biosferei Delta Dunării”, a declarat Marina Cazacu, Danube Casework Officer, SOR.



12