Delta Dunării, preocupare majoră pentru ministrul Nemirschi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Delta Dunării, preocupare majoră pentru ministrul Nemirschi

Justiție 08 Aprilie 2009 / 00:00 548 accesări

Prima misiune de lucru comună REGI - ENVI în Delta Dunării, pe tema “Conservarea Deltei Dunării prin intermediul politicii regionale şi de mediu a Uniunii Europene”, desfăşurată în zilele de 6 şi 7 aprilie, şi-a atins scopul de a aduce laolaltă reprezentanţi din mai multe ministere şi organizaţii care vor contribui la conservarea Rezervaţiei Biosferei - Delta Dunării. Iniţiativa misiunii de lucru aparţine europarlamentarilor PSD Victor Boştinaru şi Daciana Sîrbu, iar printre invitaţi s-au numărat ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, preşedintele organizaţiei „Cousteau Society”, Francine Cousteau, guvernatorul Deltei Dunării, Grigore Baboianu, directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud - Est, Luminiţa Mihailov, europarlamentarul membru în Comisia de Transport şi Turism Adriana Ţicău, directorul general şi cel ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare Delta Dunării, Romulus Ştiucă şi Mircea Staraş, responsabil al programelor de dezvoltare durabilă în Fundaţia Cousteau, Tarik Chekchak, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Cătălin Aurelian Roşculete, şi reprezentantul organizaţiei World Wide Fund for Nature, Cristian Tetelea. În cadrul seminarului s-au punctat teme precum dezvoltarea capacităţii locale de a absorbi fonduri europene prin preluarea modelelor din Spania şi Ungaria, a căror experienţă ar putea ajuta ţara noastră să demareze proiecte cu finanţare europeană pentru dezvoltarea Deltei Dunării, s-a pus accent pe ameliorarea calităţii proiectelor prin realizarea unor parteneriate între administraţiile publice, actorii socio-economici şi ONG-uri şi necesitatea de a adopta o abordare transfrontalieră.

500 de milioane de euro pentru refacerea Deltei

Ministrul Nicolae Nemirschi s-a angajat că va căuta, prin demersuri diplomatice, să crească alocările financiare ale UE pentru Delta Dunării. Într-un comunicat de presă al ministerului se precizează că toate ţările riverane Dunării au o responsabilitate în păstrarea Deltei, considerată „zonă unică\". Nemirschi a subliniat că Delta Dunării reprezintă una dintre preocupările majore ale mandatului său, anunţînd că va porni \"de la o delimitare clară\" a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Mai mult, a anunţat că intenţionează să iniţieze demersuri pentru crearea unui pachet legislativ \"coerent şi mai restrictiv\", cu scopul de a promova dezvoltarea durabilă în rezervaţie. Ministrul le-a cerut europarlamentarilor români să sprijine, prin intermediul grupurilor de lucru, promovarea valorilor Deltei Dunării şi a potenţialului \"uriaş\" al resurselor, despre care a spus că ar trebui să rămînă moştenire generaţiilor viitoare. Una dintre concluziile conferinţei a fost necesitatea unei abordări integrate a problemelor Dunării şi, în particular, ale Deltei Dunării, în sensul că toate componentele sectoriale, precum transporturile, mediul sau protecţia socială trebuie abordate în acelaşi cadru, putînd să conducă astfel la o exploatare eficientă a resurselor în beneficiul locuitorilor şi la o accelerare a tuturor programelor de dezvoltare durabilă a acestei zone. În ceea ce priveşte refacerea potenţialului Deltei Dunării, aceasta ar costa ministerul în jur de 500 de milioane de euro. „Vorbim despre renaturarea Deltei Dunării, un program care implică fonduri serioase. Avem nevoie de 500 de milioane de euro pentru a aplica programul şi pentru a rezolva litigiile funciare şi pretenţiile financiare ale părţilor implicate, proprietari de diguri şi autorităţi locale”, a declarat Nemirschi. Ministrul a mai precizat că prioritară este şi despăgubirea proprietarilor de diguri, care vor trebui să le cedeze prin protocol Consiliului Judeţean, pentru a le include în patrimoniul public. În prezent, instituţia locală a concesionat suprafeţe mari de teren, iar cîştigul din redevenţele percepute este de aproximativ un milion de euro pe an. Nemirschi a adăugat că poate fi luată în calcul şi o posibilă despăgubire pentru autorităţile judeţului, care ar putea ceda în interesul statului incintele agricole şi piscicole pentru a fi inundate.

200 de depozite pentru depozitarea deşeurilor

În ce priveşte gropile de gunoi ecologice, Nemirschi a avertizat din nou că România riscă penalităţi din partea UE dacă nu rezolvă această problemă şi că situaţia localităţilor din Deltă este destul de gravă. „Colectarea, reciclarea şi tratarea deşeurilor reprezintă o prioritate şi se regăseşte în angajamentele asumate de România faţă de UE. Din cîte se pare, în Delta Dunării, din această perspectivă, lucrurile nu sînt deloc roz. Eu ştiu că primarii localităţilor din Delta Dunării şi-au asumat răspunderea construcţiei acestor rampe ecologice şi sper că le vor face. Dacă aceste angajamente nu sînt respectate, singurii vinovaţi care vor fi şi traşi la răspundere în eventualitatea în care Comisia Europeană va declanşa procedura de infrigement sînt primarii, care nu şi-au respectat angajamentele, şi nu Guvernul. Ştiu că au fost alocate sume de bani, dar banii nu au fost procesaţi\", a adăugat Nemirschi. Potrivit ministrului, România are, la acest moment, peste 200 de depozite destinate deşeurilor. El a adăugat că primarii ar trebui să nu se mai plîngă că nu au bani pentru realizarea gropilor ecologice şi să întocmească proiecte pentru a putea accesa fondurile necesare.



12