Demarează campania „Diabetul - cheia este profilaxia”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mâine, de Ziua mondială de luptă împotriva diabetului La Constanţa

Demarează campania „Diabetul - cheia este profilaxia”

Sănătate 13 Noiembrie 2012 / 00:00 537 accesări

Mâine, în întreaga lume se celebrează Ziua mondială de luptă împotriva diabetului, ocazie cu care, sub sloganul internaţional „Educaţie şi prevenţie în diabet”, va continua campania demarată în 2009 şi care va dura până în 2013. În acest context, specialişti ai Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa derulează campania „Diabetul - cheia este profilaxia”. Astfel se urmăreşte creşterea cuantumului informaţional al populaţiei cu privire la: factorii de risc în relaţie cu diabetul (fumat, consum excesiv de alcool, sedentarism, nutriţie dezechilibrată, obezitate, stres); simptomele de debut ale bolii. Obiectivul campaniei este de a promova stilul de viaţă sănătos, în profilaxia şi controlul diabetului.

POTRIVIT SPECIALIŞTILOR, ÎN ÎNTREAGA LUME 346 MILIOANE DE PERSOANE AU DIABET ZAHARAT, IAR STATISTICILE OMS ESTIMEAZĂ CĂ DECESELE PRIN DIABET SE VOR DUBLA ÎN PERIOADA 2005-2030. ÎN ROMÂNIA, ÎN 2010 S-AU ÎNREGISTRAT 68.381DE CAZURI NOI DE DIABET ZAHARAT, CU 3.657 MAI PUŢINE DECÂT ÎN 2009. LA CONSTANŢA, ÎN PREZENT SUNT ÎN EVIDENŢELE MEDICILOR PESTE 28 DE MII DE PERSOANE

CE RECOMANDĂ MEDICII Medicii spun că creşterea în greutate este cea mai importantă cauză a apariţiei diabetului zaharat de tip 2, şi asta pentru că riscul apariţiei diabetului zaharat tip 2 este de 20-40 de ori mai mare la obezi faţă de normoponderali. „Scăderea în greutate cu 7-10% din greutatea iniţială reduce la jumătate riscul de a face diabet, spun medicii. Tratarea hipertensiunii arteriale, a dislipidemiilor şi controlul nivelurilor de glucoză sangvină reduc riscul dezvoltării complicaţiilor şi încetinesc progresia celor existente”, a explicat şeful Biroului de Programe de Sănătate şi Educaţie pentru Sănătate din cadrul DSPJ, dr. Loti Popescu. Tot ea a subliniat că studii pe eşantioane mari de populaţie în China, Canada, SUA şi o serie de ţări europene sugerează faptul că reducerea moderată a greutăţii corporale, precum şi mersul pe jos timp de o jumătate de oră, practicat zilnic, reduc incidenţa diabetului. De asemenea, regimul alimentar este de o importanţă primordială în tratamentul diabetului, fiind cel mai bun mijloc de echilibrare a bolii. El nu numai că ajută la echilibrarea glicemiei, dar contribuie şi la evitarea complicaţiilor acute ale diabetului - hipoglicemia sau hiperglicemia şi, pe termen lung, reduce riscurile de boli cardiovasculare, renale, neurologice sau oculare, a subliniat dr. Loti Popescu.



12