Reprezentanţii Clubului Rotary “Cetatea Tomis” Constanţa, în parteneriat cu cei ai Asociaţiei Gerontologice şi Asociaţiei Medicilor de Familie, cu sprijinul Centrului “Medical Unirea” şi “Novartis Pharma” România, organizează la Hotel “Ibis” Constanţa, pe 19 noiembrie, de la ora 17.00 şi pe 20 noiembrie, de la ora 9.30, evenimentul cu tema: “Demenţa Alzheimer în secolul XXI”. Organizatorii spun că cei prezenţi vor asista la o sesiune de popularizare a bolii, sesiune intitulată “Demenţa în secolul XXI – abordare preventivă”, dar şi la cursul “Strategii de diagnostic şi tratament in dementa Alzheimer”, creditat cu puncte de Educaţie Medicală Continuă, de către Colegiul Medicilor din România. Potrivit programului, evenimentul se va adresa, în prima zi, managerilor, iar în cea de-a doua zi medicilor. În prima zi a evenimentului, dr. Adrian Stănescu, medic primar geriatrie şi gerontologie în cadrul Institutului Naţional de Gerontologie şi Geriatrie “Ana Aslan” Bucureşti, manager “Oxxygene Alzheimer Center” Otopeni şi preşedintele Societăţii Române de Geriatrie şi gerontologie, prof. dr. Gabriel Prada, vor dezbate teme precum “Ce este demenţa şi cât riscăm să facem această boală?”, dar şi “Factorul stress în apariţia demenţei”. Ultima zi este dedicata cursului “Strategii de diagnostic şi tratament în demenţa Alzheimer”. Menţionăm că dr. Adrian Stănescu, prof. dr. Gabriel Prada şi prof. dr. Alexandru Şerbanescu, preşedinte de onoare al Societăţii Române de Neurologie, vor susţine teme precum “Diagnostic şi stadializare în demenţă”, “Evaluarea geronto-neuro-psihologică a pacientului cu deficit cognitiv”, “Strategii terapeutice în demenţa Alzheimer” etc..
“PROGRAM MANAGER”. Organizatorii doresc lansarea unui program de depistare precoce a deficitului cognitiv la persoanele cu funcţie de conducere “Program Manager” şi a stabilirii unui set de măsuri pentru prevenţia sau întârzierea apariţiei demenţei la persoanele cu deficit cognitiv real. “În acelaşi timp se urmăreşte stabilirea unui limbaj comun în diagnosticarea, stadializarea şi tratamentul demenţelor, dar şi o colaborare permanentă între medicii specializaţi în domeniul demenţelor şi medicii de familie, aceştia din urmă fiind liantul între pacient şi specialist”, se arată într-un comunicat al organizatorilor.
MILIOANE DE VICTIME. Alzheimer afectează în Europa peste 6 milioane de oameni, iar în România peste 200.000 de persoane. Ultimele cercetări au dovedit relaţia strânsă între stress şi apariţia bolii, din ce în ce mai mulţi manageri fiind afectaţi de această maladie. Asociaţia “Gerontologică” şi “Oxxygene Alzheimer Center”, din Bucureşti au drept scop principal lansarea unui Program Naţional de Educaţie şi Diagnosticare Precoce a Demenţelor sub egida “Nu uita!”.