"Demersul DNA de a cere arestarea lui Constantinescu, criminal”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
UNCJR:

"Demersul DNA de a cere arestarea lui Constantinescu, criminal”

Eveniment 20 Iunie 2014 / 00:00 1556 accesări

În aceste zile, asistăm la o accelerare a termenelor de judecată pentru cele două dosare deschise pe numele președintelui CJC, Nicușor Constantinescu - unul instrumentat de DNA Constanța și celălalt întocmit de DNA București. Ieri, la Curtea de Apel București, judecătorul a amânat pentru 30 iunie o contestație depusă de procurorii anticorupție în dosarul deschis la Constanța. Practic, DNA încearcă să instituie în acest dosar impunerea controlului judiciar pentru Nicușor Constantinescu, aflat în SUA, unde a suferit mai multe intervenții chirurgicale în lupta cu o formă agresivă de cancer la prostată, în condițiile în care Tribunalul București a decis, în 10 iunie, că președintele CJC poate fi cercetat în libertate, fără măsuri restrictive. Este o schimbare ciudată de atitudine a DNA, în condițiile în care am aflat de la avocatul Marius Mocanu, reprezentantul lui Constantinescu, că procurorul de caz nu s-a opus, în primă fază, cercetărilor într-un regim judiciar mai permisiv, magistratul recunoscând faptul că președintele CJC s-a prezentat sau a fost reprezentat legal la toate termenele, a răspuns tuturor solicitărilor DNA de la debutul dosarului, din 16 ianuarie, și până în prezent și a pus la dispoziție toate documentele solicitate.

Întrucât, în urma operației complexe suferite dincolo de ocean, starea de sănătate a lui Constantinescu s-a agravat pe fondul apariției unor complicații, avocatul Mocanu a solicitat instanței, într-un alt dosar deschis pe numele lui Constantinescu de DNA, să îi permită clientului său să își continue tratamentul, susținând cauza cu documente medicale și fotografii din 17 iunie ce îl înfățișează pe președintele CJC în timpul tratamentului. DNA a refuzat să ia în considerare documentele și a cerut chiar arestarea preventivă a lui Constantinescu. Printre documentele depuse la instanță se numără și scrisoarea extrem de explicită a directorului de Chirurgie robotică, profesor asociat de urologie, oncologie și inginerie biomedicală în cadrul Spitalului „Johns Hopkins“ din Maryland, dr. Mohamad E. Allaf, medicul care îl tratează în SUA pe Constantinescu. În scrisoare, reputatul doctor face o radiografie a stării de sănătate a președintelui CJC și explică motivele pentru care nu se recomandă călătoria spre România, subliniind că o întrerupere în acest moment a îngrijirii medicale a lui Nicușor Constantinescu ar compromite major starea sa de sănătate și poate anula progresul pe care l-a făcut în recuperarea sa și a stadiului oncologic. În ciuda documentelor depuse, în dosarul deschis de DNA București, instanța a decis, în urmă cu două zile, să refuze prelungirea permisiunii acordate lui Constantinescu de a se trata în SUA. În dosarul DNA Constanța, decizia a fost amânată până pe 30 iunie. În ediția online a cotidianului „Telegraf“ puteți citi atât scrisoarea originală a reputatului medic american, cât și traducerea ei legalizată.

Într-un comunicat de presă transmis ieri, președinții consiliilor județene din România, membri ai Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR), condamnă demersul procurorilor DNA de a cere arestarea preventivă a lui Constantinescu. Ei afirmă că ”este absolut inuman” să ceri arestarea preventivă a unui cetățean al României, fie el și președinte al unui consiliu județean, care a fost supus unei intervenții chirurgicale și care acum se află în convalescență. În documentul semnat de președintele UNCJR, Marian Oprișan, se stipulează că „demersul DNA de a cere arestarea lui Nicușor Constantinescu este de-a dreptul criminal”.

Scrisoarea semnată de reputatul medic american Mohamad E. Allaf

„Către cei interesați:

Am avut plăcerea să ofer îngrijire medicală domnului Nicușor Daniel Constantinescu aici, la Spitalul Johns Hopkins. După cum probabil știți deja, dânsul a fost diagnosticat cu cancer agresiv de prostată, care a fost avansat local și a invadat veziculele seminale pe lângă scorul 9 pe scara Gleason. După o discuție legată de riscuri, beneficii și alternative, dumnealui a suferit o prostatectomie radicală asistată robotic „Da Vinci“ cu limfadenectomie pelvină în data de 12 aprilie 2014. În timpul operației au fost scoase prostata, veziculele seminale și ganglionii limfatici pelvini. Rezultatul a confirmat o formă agresivă de cancer în cazul acestui pacient tânăr.

Inițial, pacientul s-a simțit bine, dar, din păcate, a suferit o pierdere anastomotică vezico-ureterală pe lângă un limfocel, necesitând amplasarea prelungită a două catetere. Cateterul urinar a fost scos în data de 15 mai, iar cateterul abdominal (limfocel) este încă montat, așteptându-se resorbirea lichidului limfatic. Așa cum era de așteptat, pacientul se confruntă în prezent cu incontinența urinară care este normală după prostatectomia radicală și poate avea o evoluție imprevizibilă a recuperării. Majoritatea bărbaților își vor recăpăta controlul urinar la 6 luni după operație, în vreme ce, în cazul altora, poate dura mai mult. Din păcate, câțiva pacienți nu-și vor recăpăta niciodată controlul urinar complet. Dl. Constantinescu a fost internat în spital pentru intervenția chirurgicală în aprilie și a fost internat din nou de două ori, necesitând introducerea drenei abdominale după ce tomografia computerizată a confirmat formarea unui limfocel, așa cum s-a arătat mai sus. De asemenea, dânsului i-au fost administrate antibiotice pentru o infecție și a necesitat îngrijire medicală intensivă perioperatorie. Cateterul abdominal a fost introdus în data de 3 mai 2014 și va fi scos când drenajul scade sub 50 ml la 24 de ore. În prezent, drenajul este de aproximativ 100 ml la 24 de ore.

Dată fiind patologia sa agresivă, se recomandă ca pacientul să fie supus radioterapiei. Din cauza faptului că are încă montat cateterul abdominal, programarea consultației la dr. Danny Song la secția de radioterapie oncologică a fost anulată, pentru că nu poate fi supus radioterapiei cât timp are cateterul montat. Se recomandă, de asemenea, ca dânsul să aștepte o perioadă înainte de radioterapie, pentru a se permite vindecarea țesuturilor înainte de expunerea la radiații. Ne așteptăm, de asemenea, ca dr. Song să recomande terapie de deprivare hormonală (castrare medicală) timp de 2 ani ca tratament suplimentar pentru cancerul său agresiv. De îndată ce se scoate cateterul, îl vom programa la o consultație la dr. Song pentru inițierea planurilor pentru radioterapie. Tratamentul pe bază de radiații este intensiv și va avea o durată de circa 6-8 săptămâni după scoaterea cateterului.

O întrerupere în acest moment a îngrijirii medicale a domnului Constantinescu ar compromite major starea sa de sănătate și poate anula progresul pe care l-a făcut în recuperarea sa și a stadiului oncologic. Dacă aveți întrebări, vă rog să nu ezitați să mi le adresați.

Cu stimă,

Dr. Mohamad E. Allaf

Director Chirurgie robotică

Profesor asociat de urologie, oncologie și inginerie biomedicală

Spitalul Johns Hopkins“



12