Directorul Centrului Municipal pentru Cultură „Constantin Brâncuşi", Adina Andriţoiu, a demisionat, ieri, după ce o comisie formată din experţi internaţionali a constatat că spălarea cu jet de apă sub presiune a Porţii Sărutului, din vara anului trecut, a dus la desprinderea unor bucăţi de piatră din monument. Directorul Centrului Brâncuşi, instituţie în grija căreia se află monumentele lui Constantin Brâncuşi, şi-a depus demisia de onoare în urma scandalului iscat de spălarea cu jet de apă sub presiune a Porţii Sărutului şi a constatărilor făcute de experţii internaţionali.
Preşedintele comisiei de verificare, Radu Boroianu, a declarat că între Ministerul Culturii şi Centrul „Constantin Brâncuşi” exista un protocol care prevedea ca mijloacele de întreţinere a monumentelor lui Brâncuşi să fie lăsate în grija instituţiei din Gorj. După acţiunea de anul trecut, care a dus la degradarea unor porţiuni ale sculpturii, reprezentanţii Ministerul Culturii au decis să suspende respectivul protocol şi să preia coordonarea acţiunilor referitoare la operele brâncuşiene.
PROTOCOLUL DINTRE MINISTERUL CULTURII ŞI CENTRUL BRÂNCUŞI, SUSPENDAT „Am analizat toate monumentele, inclusiv Coloana Infinitului, şi am hotărât să suspendăm protocolul existent între Ministerul Culturii şi Centrul Brâncuşi. Primăria nu va mai efectua nicio lucrare asupra operelor, în acest sens fiind anulate şi cele două spălări programate pentru acest an. Nu vor mai fi acceptate decât echipe pluridisciplinare care să corespundă materialului din care sunt făcute operele", a declarat Radu Boroianu.
Secretarul de Stat din Ministerul Culturii a mai adăugat că, în urma spălării cu jet de apă sub presiune, mici bucăţi din Poarta Sărutului s-au desprins, iar materialul din care este făcut monumentul, travertinul, s-a albit, culoarea acestuia fiind galbenă.
DOSAR PENAL PENTRU DISTRUGERE ÎN CAZUL OPERELOR LUI BRÂNCUŞI Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru distrugere în cazul operelor lui Constantin Brâncuşi din municipiul Târgu Jiu care, anul trecut, au fost spălate cu jet de apă sub presiune, în urma operaţiunii, Poarta Sărutului îngălbenindu-se. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Gorj, Florin Roşca, a declarat, ieri, că a fost deschis un dosar penal în care se fac cercetări cu privire la modul în care s-au realizat operaţiunile de spălare a operelor lui Brâncuşi din Târgu Jiu. Potrivit sursei citate, cercetările sunt coordonate de un procuror de la Parchetul Judecătoriei Târgu Jiu şi vizează infracţiunea de distrugere.
Ministerul Culturii a suspendat, totodată, protocolul încheiat cu Primăria Târgu Jiu pentru monitorizarea stării operelor lui Constantin Brâncuşi, expuse în două parcuri din oraş. Decizia se va aplica, cel mai probabil, pentru o jumătate de an.
Secretarul de Stat Radu Boroianu a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, la Târgu Jiu, că în cursul zilei a avut o discuţie cu premierul Victor Ponta pentru a-l informa că Ministerul Culturii a decis să suspende protocolul în baza căruia Primăria Târgu Jiu era implicată în monitorizarea şi îngrijirea operelor lui Constantin Brâncuşi din oraş.
Potrivit lui Boroianu, Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, Direcţia de Patrimoniu din Ministerul Culturii şi Institutul Naţional al Patrimoniului au obligaţia să monitorizeze operele respective în perioada suspendării protocolului.
El a precizat că această decizie a fost luată în condiţiile în care anul trecut, în timpul lucrărilor de întreţinere a operelor brâncuşiene, Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu nu a asigurat prezenţa unui expert care să supravegheze operaţiunile respective.
Totuşi, secretarul de Stat a dat asigurări că operele lui Brâncuşi nu au fost afectate în mod ireversibil după ce au fost spălate cu jet de apă sub presiune, în 2013. „Eu nu pot să-l acuz pe bietul om de la capătul furtunului că i-a dat drumul aşa. Probabil, înainte spălase aşa covoare de iută sau camioane. El nu a distrus, termenul e prea grav, a adus unele mici stricăciuni la marginile intervenţiilor de dinainte făcute pe bază de var şi de pulbere de travertin. Lucrurile sunt reversibile, nimic nu este stricat. Singura chestie mai ciudată, dacă vreţi, a fost să constatăm că, după acea intervenţie, piatra s-a albit. Culoarea travertinului este spre gălbui, deci opera nu s-a îngălbenit, aşa cum se afirmase", a mai spus Radu Boroianu.