Demisie respinsă la Chişinău

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Demisie respinsă la Chişinău

Externe 27 Decembrie 2012 / 00:00 363 accesări

”Iurie Leancă i-a prezentat, luni, premierului Vladimir Filat demisia din funcţia de ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Decizia respectivă are rolul de a onora angajamentul public asumat anul trecut de ministrul Iurie Leancă, de a demisiona în cazul în care, până în ianuarie 2013, nu vor fi asigurate condiţiile necesare pentru ridicarea de către UE a regimului de vize pentru călătoriile pe termen scurt ale cetăţenilor moldoveni în spaţiul Schengen”, se arată într-un comunicat al Ministerului moldovean de Externe. Premierul R. Moldova, Vlad Filat, nu i-a acceptat demisia.

HOTĂRÂRE Ministrul moldovean de Externe, Iurie Leancă, a declarat, într-un interviu pentru ”Tribuna”, că UE nu va accepta un al doilea Cipru, referindu-se la aspiraţiile europene ale Chişinăului şi la problema transnistreană. ”Cunoaşteţi că, în timpul vizitei preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, la Chişinău, la conferinţa de presă, s-a pus întrebarea în ce măsură conflictul nereglementat e un impediment pentru avansarea pe calea integrării europene. Şi dânsul a spus-o foarte tranşant, de fapt exprimînd punctul de vedere nu doar al CE, ci şi al ţărilor membre: conflictul nesoluţionat nu e un impediment. Deşi, pe de altă parte, noi ştim foarte bine că un al doilea Cipru nu va mai fi acceptat de UE. Mă refer la faptul că, cu un conflict nereglementat, nu vom avea şanse să fim membru cu drepturi depline al UE”, a afirmat şeful diplomaţiei de la Chişinău. ”Apropierea de UE ar putea fi atractivă şi pentru transnistreni. Pentru a obţine statutul de ţară candidată, nereglementarea conflictului transnistrean sub nicio formă nu este un impediment. Iată pe această linie de gândire şi de acţiune trebuie să avansăm. În momentul în care vom avansa şi în ceea ce ţine de reforma efectuată la noi acasă şi vom deveni ţară candidată, va creşte atractivitatea malului drept pentru malul stîng. Va fi un semnal foarte pozitiv şi pentru concetăţenii noştri de pe malul stâng al Nistrului, dar şi nivelul de implicare a UE va fi unul mult mai mare şi astăzi putem afirma că există o angajare şi un interes din partea UE în a ne ajuta să depăşim această problemă, pe care, din păcate, o avem de atâţia ani. În viitor, integrarea ţării în UE va avea un impact direct, pozitiv şi benefic asupra reintegrării ţării”, a mai precizat Iurie Leancă.

SPERANŢE Iurie Leancă şi-a exprimat speranţa că în 2013, R. Moldova va reuşi să semneze Acordul de Asociere cu UE, care va permite liberalizarea comerţului. În ceea ce priveşte discuţiile privind intrarea în Uniunea Vamală, ministrul de Externe a explicat că R. Moldova nu are graniţă cu ţările din această organizaţie. ”În primul rînd, cei care promovează acest obiectiv ar trebui să descrie foarte clar ce înseamnă această uniune euroasiatică. Din câte cunosc eu, deocamdată este un proiect, este un obiectiv fără contururi foarte clare. Există astăzi altceva, care se numeşte Uniunea Vamală. Dar, dincolo de avantaje sau dezavantaje, dincolo de poziţionări de genul Uniunea Vamală versus Zona de Liber Schimb pe care urmează să o avem cu UE, trebuie de menţionat că nu avem frontieră directă cu această Uniune Vamală”, a punctat Iurie Leancă. Uniunea Euroasiatică sau Uniunea Vamală este o propunere pentru Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia şi Tadjikistan, precum și alte state postsovietice, pentru a aprofunda integrarea economică şi politică a acestor state într-o uniune supranaţională, după modelul UE. La 18 noiembrie 2011, Rusia, Belarus şi Kazahstan au semnat un acord, stabilind un obiectiv de instituire a Uniunii Eurasia până în 2015.



12