Brazilia e în fierbere, după ce inevitabilul s-a produs și președinta democratic aleasă Dilma Rousseff a fost destituită de Parlament pentru ”cosmetizarea bugetului”. Acuzație halucinantă, dacă ne gândim că onor politicienii de pretutindeni cam cu asta se ocupă sau cam asta presupune fișa... prostului obicei. Deja nu mai contează ce a făcut Dilma Rousseff pentru a fi... detronată, contează că în locul ei a venit un alt personaj controversat, cum de altfel sunt majoritatea politicienilor brazilieni. Miercuri noapte, mulțimea a ieșit în stradă, la Sao Paolo, pentru a contesta demiterea președintei, intrând în conflict cu forțele de securitate mobilizate pentru a împiedica protestele. Deja, pe plan internațional, reacțiile au apărut, Venezuela și Ecuador anunțând înghețarea relațiilor cu Brazilia, în urma crizei pe care politicienii celor două state au calificat-o drept lovitură de stat.
Dilma Rousseff a fost destituită miercuri din funcţia de președinte al Braziliei, de către Senat, care a găsit-o vinovată de ”cosmetizarea bugetului”, relatează BBC News. Senatul pune astfel capăt, după şase zile de proces, celor 13 ani de când Partidul Muncitorilor (PT, stânga) se află la putere. Dilma Rousseff respinge acuzaţiile care i se aduc şi a anunţat că va contesta decizia. În vârstă de 68 de ani, Rousseff, fostă membră a gherilei, care a fost încarcerată şi torturată în timpul dictaturii militare (1964-1985), este prima femeie aleasă la conducerea Braziliei.
Senatorii brazilieni au aprobat, miercuri, învestirea conservatorului Michel Temer în funcţia de preşedinte, după demiterea cu 60 de voturi ”pentru” a fostei preşedinte Dilma Rousseff. Temer va continua mandatul prezidenţial până la următoarele alegeri, programate pentru 2018 şi în care el nu va candida. El a fost condamnat vehement pentru numirea unui Executiv dominat de bărbaţi albi, într-o ţară multietnică, după ce a preluat puterea interimară în luna mai. Imediat după finalizarea ceremoniei de învestire, Michel Temer va zbura spre China, pentru a participa la summitul G20 din Hangzhou, unde speră să refacă încrederea liderilor lumii în administraţia braziliană, zguduită de acuzaţii de trădare, după ce trei miniştri au demisionat în urma izbucnirii unui scandal de corupţie. Michel Temer a promis să implementeze măsuri dure de austeritate, care să ridice economia braziliană dintr-una din cele mai grave crize economice.
Procesul de destituire a preşedintei Dilma Rousseff a polarizat societatea braziliană, în ultimele nouă luni, şi a generat proteste masive de stradă. Temer nu se bucură de mai multă susţinere în societatea braziliană, fiind chiar huiduit în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro. La aflarea știrii privind demiterea Dilmei Rousseff, o amplă manifestaţie a fost organizată la Sao Paulo, cel mai mare oraş din Brazilia, degenerând în violenţe între protestatarii înarmaţi şi forţele de ordine, relatează Reuters, citat de news.ro. Poliţia antirevoltă a blocat arterele importante ale oraşului şi a încercat să disperseze manifestanţii, folosind gaze lacrimogene şi paralizante. Protestatarii au spart geamurile unei maşini de poliţie şi au încercat să o răstoarne. Deocamdată nu este clar dacă cineva a fost rănit în violenţe şi nici dacă au fost făcute arestări.
RELAȚII ÎNGHEȚATE
Venezuela și Ecuador au înghețat relațiile diplomatice cu Brazilia și și-au rechemat ambasadorii din această țară, după demiterea fostei președinte Dilma Rousseff. La rândul său, președintele bolivian a avertizat că ar putea lua o măsură similară împotriva Executivului lui Michel Temer. ”Toate relaţiile diplomatice şi politice sunt îngheţate cu un guvern care a ajuns la putere printr-o lovitură de stat”, a declarat un purtător de cuvânt al Executivului venezuelean. Poziția oficială a acestui Guvern este că ”demiterea președintei braziliene este un proces falsificat, ce nu a reuşit să respecte prevederile constituţionale pentru că nu a demonstrat că aceasta chiar a comis crime de responsabilitate”, informeazătelesurtv.net. La rândul său, și Guvernul din Ecuador a condamnat decizia senatorilor brazilieni de a o demite pe Dilma Rousseff. Executivul din Ecuador a precizat și că nu poate ignora faptul că cei mai mulți politicieni implicați în procesul de demitere a președintei au fost, de asemenea, investigați pentru comiterea unor grave acte de corupție. Printre cei implicaţi în scandaluri de corupţie se numără și proaspătul preşedinte brazilian învestit, Michel Temer. ”Nu vom legitima niciodata asemenea practici, care ne amintesc de cele mai negre ore ale continentului nostru. Solidaritatea noastră se îndreaptă către camarada Dilma, către Lula şi către toţi cetăţenii brazilieni. Aceste evenimente nefericite, inacceptabile în secolul XXI, prezintă un risc serios la adresa stabilităţii regiunii şi constituie un eşec în consolidarea democraţiei”, a declarat președintele ecuadorian, Rafael Correa. Mai multe ţări latino-americane au criticat procesul demiterii şi şi-au exprimat susţinerea pentru Rousseff.