Democraţia, răstignită pe altarul „stabilităţii”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Circul PDL prezintă:

Democraţia, răstignită pe altarul „stabilităţii”

Eveniment 07 Februarie 2012 / 00:00 1227 accesări

TEATRU A mai trecut o zi peste noi. La fel de în van ca şi celelalte. Ieri dimineaţă, ne-am trezit cu Emil Boc care, brusc, şi-a schimbat opinia privind „stabilitatea politică” de care s-a agăţat până acum şi şi-a dat demisia din funcţia de premier, depunând, totodată, şi mandatul Guvernului. La o primă vedere, părea că românii care protestează în frig de peste trei săptămâni împotriva actualei Puteri au început, în sfârşit, să fie auziţi. Cu fiecare oră trecută de la anunţul demisiei lui Boc şi până aseară târziu, la ieşirea la rampă a preşedintelui Traian Băsescu, a devenit tot mai clar că nu a fost deloc aşa. Întreaga poveste a fost doar o nouă farsă a portocaliilor. Un simplu joc de imagine menit să calmeze protestatarii ieşiţi în stradă. După cum s-a dovedit, demisia lui Boc a fost la fel de riscantă pentru PDL pe cât au fost de „periculoase” pentru guvernele Boc „X” cele 14 asumări de răspundere în Parlament. În traducere, totul a fost un blat execrabil. Aşa-numitele asumări au fost denumite de Boc ca fiind un gest echivalent cu punerea sorţii Guvernului în mâinile Opoziţiei, care ar fi putut să îl demită prin moţiune de cenzură. Nimic mai fals! Ciolaniada portocalie a ţinut în permanenţă în frâu parlamentarii Coaliţiei de guvernare fapt pentru care s-a votat în bloc împotriva moţiunilor. Aşadar, niciuna din asumările de răspundere nu a riscat soarta lui Boc, întrucât totul fusese în prealabil aranjat în culise. La fel s-a întâmplat şi ieri.

BACONSCHI, LIDER PDL? Timp de 12 ore am asistat la un nou circ ieftin, asezonat cu feţe zâmbitor-complice ale miniştrilor care încercau să mimeze surprinderea legată de decizia „bruscă” a lui Boc de a încheia soarta Guvernului pe care îl conducea. Ca dovadă, cu o zi înainte de „demisia teatral-intempestivă” a lui Boc, Elena Udrea „prorocea”: „în partid există o aşteptare şi o nemulţumire”, menţionând că este convinsă că „discuţiile în partid vor avea loc repede, iar soluţia va fi conformă cu aşteptările oamenilor”. Probabil se referea la demisia Guvernului, pe care o cer protestatarii, dar s-a omis a se lua în considerare şi demisia lui Traian Băsescu, pe care aceleaşi voci o invocă. Toate actele piesei orchestrate ieri de pedelişti s-au derulat cu o repeziciune ameţitoare. Guvernul a plecat, USL a anunţat că nu va accepta un nou guvern şi că va marşa numai pe varianta alegerilor anticipate, Băsescu l-a numit premier interimar pe Cătălin Predoiu şi a convocat consultări cu partidele parlamentare. După consultări (la care presa, evident, nu a avut acces!), minorităţile, inclusiv UDMR, au ieşit de la Cotroceni fără a face tradiţionalele declaraţii. UNPR a anunţat că merge în continuare în susţinerea actualei Coaliţii de guvernare. USL a fost chemată doar ca să se bifeze întâlnirea formală şi protocolară. PDL a fost reprezentat, la Cotroceni, de o delegaţie condusă de (SURPRIZĂ!) Teodor Baconschi. Ciudat mod a găsit PDL să îşi spele imaginea în faţa protestatarilor, fiind reprezentat de cel demis taman pe fondul jignirii manifestanţilor. În sfârşit, în actul final al piesei, Băsescu a folosit din nou cuvinte mari şi fără sens pentru el, ca stabilitate, seriozitate, credibilitate, responsabilitate, recunoscând totodată că întreaga tragi-comedie a fost regizată din „nevoia de a încerca revitalizarea credibilităţii Guvernului”. Deznodământul: Şeful SIE (serviciu secret), Mihai Răzvan Ungureanu, a devenit ministru desemnat, susţinut de aceeaşi Coaliţie de strânsură care l-a susţinut până acum pe Boc. În traducere: NU s-a schimbat nimic!

ATITUDINE PREZIDENŢIALĂ INACCEPTABILĂ Imediat după căderea cortinei, liderii Opoziţiei au atacat dur modul „bolşevico-nazist” în care a găsit Traian Băsescu de cuviinţă să răspundă celor care cer în stradă dreptul la autodeterminare. „Pentru prima dată după două decenii, în România, azi, Băsescu transmite mesajul şi acţionează foarte clar: nu mă interesează ce vreţi voi românii, aici decid eu, serviciile secrete şi toţi cei care ştim ce este mai bine pentru voi, toţi cei care, asemeni bolşevicilor lui Lenin, sau naziştilor lui Hitler, ştiau ei încotro să ducă naţiunea fără voia acesteia”, a declarat preşedintele PNL, Crin Antonescu. La rândul său, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat că USL nu va vota niciun Guvern propus de Băsescu prin vocea lui Ungureanu. Cu toată opoziţia USL, dacă nu vor exista parlamentari din arcul guvernamental care să înţeleagă în ceasul al 12-lea derapajele de la democraţie ale Puterii, există foarte mari şanse ca „Guvernul propus de Băsescu prin vocea lui Ungureanu” să treacă.



12