În cursul zilei de ieri, democraţii au preluat controlul Congresului de la republicani şi au declarat că îşi vor axa activitatea pe proiecte precum retragerea treptată a trupelor americane din Irak şi asistenţa acordată cetăţenilor săraci. Noua sesiune a Congresului, cea de a 110-a, este prima de la cea din 1993-1995, cînd Partidul Democrat deţine majoritatea în cele două Camere ale Parlamentului american. În timp ce ambele tabere au dat asigurări că vor conlucra, analiştii anticipează o serie de dispute politice majore, în special din cauza eforturilor democraţilor de a exercita presiuni pentru schimbarea strategiei din Irak, anularea restricţiilor impuse de Bush în ceea ce priveşte cercetarea celulelor stem şi reducerea decalajului dintre bogaţi şi săraci.
Nancy Pelosi, congresmen de California, este prima femeie care va deţine funcţia de preşedinte al Camerei Reprezentanţilor în cei 218 de ani de activitate. Aceasta şi-a propus să facă ordine în Congres, afectat, în ultimii doi ani, de o serie de scandaluri. Unul din primele voturi exercitate în cameră va viza impunerea unor restricţii în cadrul relaţiilor dintre politicieni şi persoanele care fac lobby. Preşedintele George W. Bush a încercat să descrie în termeni pozitivi viitoarele relaţii de colaborare cu noul Congres, cerînd reducerea cheltuielilor, un buget echilibrat şi un consens în problema irakiană. Democraţii s-au arătat însă prudenţi.
Democraţii au cîştigat majoritatea locurilor din Senat şi Camera Reprezentanţilor la alegerile din 7 noiembrie, în special datorită nemulţumirii publice faţă de războiul din Irak şi a ceea ce analiştii au numit un Congres republican "ineficient". Campania democraţilor s-a desfăşurat în jurul sloganului "O nouă direcţie pentru America", după ce sondajele au arătat că americanii cred că ţara se îndreaptă spre o direcţie greşită. Printre promisiunile avansate de democraţi în campania electorală au fost mărirea salariului minim, pentru prima dată în ultimii zece ani, reducerea dobînzii la împrumuturile de stat contractate de studenţi şi consolidarea securităţii interne.
Preşedintele Bush face apel la unitate
Liderul de la Washington a cerut Partidului Democrat să colaboreze cu administraţia sa. Într-un discurs ţinut la Casa Albă, cu puţin timp înaintea reluării lucrărilor Congresului, preşedintele Statelor Unite a cerut Partidului Democrat să renunţe la disputele politicianiste şi să ţină cont de interesul naţional. Preşedintele Bush a anunţat o revizuire a bugetului, care va viza alocarea mai multor bani pentru serviciile publice de sănătate, dar şi luptei împotriva terorismului.
Se aşteaptă ca preşedintele Bush să anunţe schimbări în politica privind Irakul, dar liderul de la Casa Albă nu s-a referit la această chestiune în discursul său. Principala întrebare este dacă democraţii vor susţine, în Congres, noua politică externă a preşedintelui Bush, atunci cînd aceasta va fi anunţată.
De asemenea, preşedintele George W. Bush a declarat că va prezenta Congresului un proiect pe cinci ani, prin care urmăreşte obţinerea unui buget echilibrat, pînă în anul 2012 şi reducerea permanentă a unor impozite. Înregistrarea unui buget echilibrat, pînă în 2012, ar necesita o diciplină fiscală substanţială, în condiţiile în care Casa Albă prognozează un deficit de 127 miliarde de dolari, în anul 2011. Pentru acest an, dezechilibrul este estimat la 260 miliarde de dolari, iar nivelul prognozat pentru anul 2007 este de 286 miliarde de dolari, potrivit Congresului american. Preşedintele Bush a precizat că este nevoie de scăderea permanentă a unor impozite, precum şi de reformarea sistemului de pensii şi de asigurări de sănătate.
Administraţia Bush a eşuat în încercările anterioare de reformare a sistemului de asigurări, care prevedeau crearea unor conturi de economii separate, în cadrul planului de pensii. Iniţiativa a fost respinsă de opinia publică şi de Partidul Democrat, care deţine majoritatea în Senat şi în Camera Reprezentanţilor, în urma alegerilor din noiembrie 2006.