Democraţii şi-au consolidat majoritatea în Senatul SUA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
După alegeri

Democraţii şi-au consolidat majoritatea în Senatul SUA

Externe 09 Noiembrie 2012 / 00:00 373 accesări

Democraţii şi-au consolidat majoritatea în Senatul american, în urma alegerilor de marţi, câştigând locuri în state mai degrabă favorabile republicanilor. Partidul preşedintelui Obama, care, în precedenta legislatură, graţie sprijinului acordat de doi independenţi, dispunea de o majoritate de 53 de locuri, faţă de 47 pentru republicani, şi-a sporit avantajul la 55 de locuri, faţă de 45. În North Dakota, Heidi Heitkamp, o democrată care s-a distanţat de Obama la anumite subiecte, şi-a învins adversarul republican, Rick Berg, cu mai multe mii de voturi. De asemenea, democratul Jon Tester a câştigat în Montana. Democraţii s-au remarcat în Indiana şi Missouri, două state care au votat pentru Mitt Romney dar în care candidaţii republicani au provocat controverse cu afirmaţii cu privire la viol şi la avort. În Massachusetts, democrata Elizabeth Warren l-a detronat pe republicanul Scott Brown, funcţia fiind ocupată anterior de democratul Ted Kennedy, decedat în 2009. Totodată, au fost aleşi doi independenţi. În Maine, fostul guvernator Angus King a câştigat locul deţinut de republicana Olympia Snowe. Angus King a afirmat miercuri că va anunţa curând ce partid va susţine, fiind probabil să se îndrepte spre democraţi. În Vermont, stat tradiţional de stânga, senatorul Bernie Sanders, care se prezintă drept un socialist şi care votează cu tabăra democrată, a fost reales.

PROMISIUNI NERESPECTATE Abia reales la Casa Albă, Barack Obama se confruntă cu provocarea unor promisiuni nerespectate, ca desfiinţarea închisorii de la Guantanamo Bay, încheierea programelor atacurilor cu avioane fără pilot, dur criticat, interceptările extrajudiciare sau detenţia pe termen nelimitat. ”În prezent, după ce preşedintele Obama a obţinut un nou mandat, a venit vremea să îşi respecte promisiunea făcută acum patru ani, de a închide centrul militar de detenţie de la Guantanamo, în Cuba”, scrie Anthony Romero, directorul Uniunii Americane pentru Apărarea Libertăţilor (ACLU). ”Îl îndemnăm pe preşedinte să anuleze situaţia securităţii naţionale în cadrul căreia interceptări fără mandat din partea justiţiei, atacuri sângeroase extrajudiciare cu avioane fără pilot împotriva unor americani şi alte încălcări ale libertăţilor nostre individuale sunt considerate acceptabile”, adaugă Romero.

Amnesty International (AI) vorbeşte despre ”un bilanţ sub orice aşteptări, dezastruos, în materie de drepturile omului, în timpul primului mandat al lui Obama”. ”Obama este, în prezent, adeptul conceptului de război mondial împotriva terorismului al predecesorului său George W. Bush, dispreţuind drepturile omului şi reinterpretând Constituţia”, scrie Suzanne Nossel, directoarea AI USA. Unele organizaţii nonguvernamentale denunţă promulgarea unor legi care autorizează detenţia nelimitată fără inculpare, interceptările extrajudiciare sau utilizarea forţei militare împotriva reţelei teroriste al-Qaida. În plus, Guvernul american se găseşte în prezent, în faţa unui tribunal de la Washington, urmând să fie judecat pentru programul de atacuri cu avioane fără pilot care a permis eliminarea unor lideri al-Qaida în Pakistan, Yemen şi Somalia.

DIN GREŞEALĂ! Mitt Romney, care nu a scris un discurs al înfrângerii, şi-a pregătit un site care îl consacra drept noul preşedinte al SUA şi care putea fi accesat în continuare, după 24 de ore de la înfrângerea suferită. Pe capturi de ecran publicate de blogul The Political Wire se poate vedea prima pagină a ”preşedintelui ales”, cu o fotografie a lui Mitt Romney pe fundalul unor steaguri americane. ”Sunt entuziasmat de perspectivele naţiunii noastre. Prioritatea mea este de a le oferi locuri de muncă americanilor”, explica republicanul într-un mesaj pe prima pagină a site-ului. În aceste postări apare şi data învestirii ”noului preşedinte”, 21 ianuarie, la Washington, dar şi un link către serviciul său de presă. Candidaţi care vor să lucreze pentru noua administraţie îşi puteau chiar depune CV-ul. În total, trei capturi de ecran au fost publicate pe acest blog. Într-una dintre ele apare şi Paul Ryan, ”noul vicepreşedinte”, care salută mulţimea alături de Mitt Romney. Marţi seara, candidatul republican la preşedinţie a anunţat că a redactat un discurs al victoriei de 1.118 cuvinte, dar că nu a pregătit, în schimb, un discurs în caz de înfrângere.

PREFERINŢE Hillary Clinton va demisiona din funcţie, odată cu reînvestirea lui Obama din ianuarie 2013. Până la această oră au fost luate în calcul numele lui John Kerry, fostul contracandidat al lui George W. Bush la alegerile din 2004 sau Susan Rice, ambasadorul la ONU. Rusia ar prefera să-l vadă pe fostul candidat democrat John Kerry în locul secretarului de Stat american, Hillary Clinton, mai ales că “este greu de lucrat cu ambasadorul la ONU Susan Rice”, potrivit cotidianului ”Kommersant”. Susan Rice a avut un ton destul de ferm cu privire la atitudinea Moscovei faţă de conflictul sirian, aşa încât Moscova anticipează că “va fi dificil” să lucreze cu Washingtonul, dacă Rice va ajunge la putere. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a subliniat într-un interviu că Moscova nu concepe un parteneriat cu SUA, decât dacă se află pe picior de egalitate.



12