Demolare cu... război la terasa hotelului Histria din Mamaia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Demolare cu... război la terasa hotelului Histria din Mamaia

Eveniment 30 Mai 2009 / 00:00 6379 accesări

Patronul hotelului Histria din Mamaia, George Bosânceanu, şi angajaţii unităţii hoteliere au provocat, ieri dimineaţă, un scandal de proporţii în încercarea de a împiedica demolarea unei terase construite ilegal pe domeniul public. La îndemnul lui Bosânceanu, angajaţii hotelului au aruncat cu sticle, pietre şi obiecte metalice în reprezentanţii Primăriei şi în forţele de ordine prezente la acţiunea de demolare. Doar după intervenţia trupelor DIAS a fost posibilă demolarea clădirii construite abuziv în imediata vecinătate a hotelului. Potrivit directorului executiv al Direcţiei Corp Control din cadrul Primăriei Constanţa, Ionuţ Pripişi, măsura demolării forţate a terasei a fost luată în baza unei hotărîri judecătoreşti definitive şi irevocabile şi după ce somaţiile trimise de autoritatea locală în vederea demolării de bunăvoie au fost ignorate de Bosânceanu.

Liniştea staţiunii Mamaia a fost tulburată, ieri, la primele ore ale dimineţii, de angajaţii hotelului Histria, dar şi de patronul acestei unităţii hoteliere, George Vergiliu Bosânceanu, care au încercat să împiedice demolarea unei terase aflate în imediata vecinătate a hotelului. Potrivit reprezentanţilor Corpului de Control al Primăriei Constanţa, terasa era construită ilegal pe domeniul public. Acţiunea de demolare a început la şase dimineaţa, cînd două utilaje ale SC Ambient Construct SRL, societate contractată de Primărie pentru demolarea construcţiilor ilegale, angajaţii Corpului de Control al Primăriei şi două echipaje de jandarmi de la Gruparea Mobilă Tomis Constanţa s-au prezentat la hotelul Histria pentru a pune în aplicare dispoziţia primarului privind demolarea terasei. Terasa a început să fie demolată chiar dacă personalul aflat în acel moment în hotel, de la muncitori în construcţii pînă la cameriste, a încercat să împiedice acţiunea prin tot felul de metode: oamenii s-au urcat pe cupele wolelor, pe acoperişul terasei sau se postau în faţa utilajelor. În jurul orei 06,20 şi-a făcut apariţia patronul hotelului, George Bosânceanu, care a dat „startul” violenţelor. După ce şi-a parcat maşina lîngă terasă, în speranţa că va împiedica demolarea, Bosânceanu i-a îndemnat pe angajaţii săi să arunce cu tot ce la cade în mîini în reprezentanţii Primăriei, utilaje şi jandarmi. Înarmaţi cu sticle, pietre, şi bucăţi de cornier, oamenii lui Bosânceanu aruncau de la etajele superioare ale hotelului în oricine îndrăznea să se apropie de terasă. „Ploaia” de sticle, pietre şi obiecte metalice a fost însoţită de ameninţări din partea oamenilor lui Bosânceanu: „Omorîţi-i pe nemernici!”, „Tăiaţi-le gîtul cu sticlele!”. Cei mai expuşi au fost şoferii utilajelor de demolare, care au fost nevoiţi să lase maşinile în apropierea terasei şi să se retragă la adăpost. La rîndul lor, jandarmii au fost nevoiţi să se apere cu scuturile.

Scandalagiii nu s-au „calmat” pînă la apariţia trupelor DIAS

Angajaţii hotelului Histria s-au calmat abia în momentul apariţiei trupelor DIAS din cadrul IPJ Constanţa, solicitate să intervină. A fost suficientă o piatră aruncată înspre membrii DIAS pentru ca aceştia să intre în hotel şi să facă „linişte”. După numai cinci minute de la intervenţia “mascaţilor”, „revoluţionarii” lui Bosânceanu au ieşit încolonaţi şi liniştiţi din hotel, iar angajaţii de la Ambient Construct şi-au putut continua treaba, fără ca cineva să fie rănit. La finele demolării, mai multe persoane, printre care şi patronul hotelului, care, de altfel, a făcut mai multe vizite la Poliţie ieri dimineaţă, au fost duse la sediul Poliţiei Mamaia, unde le-au fost întocmite dosare penale pentru ultraj. Conform poliţiştilor, Bosânceanu a fost şi amendat cu 200 de lei pentru tulburarea liniştii şi ordinii publice. Cazul a fost preluat de către poliţişti, coordonaţi de un procuror al Parchetului de pe lîngă Judecătoria Constanţa. De asemenea, potrivit poliţiştilor, Bosânceanu are cinci dosare penale la activ şi a fost implicat în mai multe scandaluri de-a lungul timpului. Cel mai elocvent exemplu s-a petrecut în 2004, cînd, în timpul unui control al Autorităţii Naţionale a Turismului, George Bosânceanu a agresat mai multe persoane, printre care şi ziarişti. Potrivit directorului executiv al Direcţiei Corp Control din cadrul Primăriei Constanţa, Ionuţ Pripişi, măsura demolării forţate a fost luată după ce somaţiile trimise de autorităţile locale pentru a demola, de bunăvoie, terasa de pe domeniul public, au rămas fără niciun rezultat. „Construcţia ilegal construită pe domeniul public a fost amendată anul trecut, măsura pecuniară fiind contestată ulterior. În octombrie 2008, instanţa civilă a dat dreptate Primăriei printr-o hotărîre definitivă şi irevocabilă, astfel că nu am făcut decît să ducem la îndeplinire măsurile dispuse în procesul verbal de contravenţie”, a spus Pripişi. La scurt timp după demolarea terasei, o echipă de inspectori de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanţa a desfăşurat o acţiune comună de control, alături de reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanta, pentru a verifica modul de angajare a salariaţilor de la hotelul Histria, precum şi respectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă. Inspectorii de muncă au luat înscrisuri de la persoanele găsite la lucru, în hotel, acestea declarînd că nu au semnat contracte individuale de muncă. Reprezentanţii societăţii au fost invitaţi la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă în vederea finalizării controlului.



12