Demonstraţii de artă culinară la Mamaia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Demonstraţii de artă culinară la Mamaia

Monden 30 Iunie 2008 / 00:00 1193 accesări

Weekend-ul trecut, hotelul Flora din staţiunea Mamaia a fost gazda Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber, cel mai mare eveniment de gastronomie din ţară. Evenimentul, care a luat naştere la iniţiativa Asociaţiei Culturale Euro Est Alternativ (A.C.E.E.A.), a adus la malul mării bucătari profesionişti şi amatori din toată ţara, oferind constănţenilor, cît şi turiştilor prezenţi pe litoralul Mării Negre, un adevărat regal al artei culinare.

Dacă vineri a fost ziua dedicată preparatelor culinare reci, sîmbătă, concurenţii au trecut prin… „proba de foc”, trebuind să gătescă la ceaun, plită sau grătar. În ciuda căldurii sufocante, participanţii la Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber au petrecut cîteva ore în jurul focului, pentru a pregăti delicioasele preparate.

Publicul numeros prezent la evenimentul care s-a desfăşurat pe parcursul a trei zile, în perioada 27-29 iunie, avut parte de o serie de surprize, de la prezentări de modă pînă la concerte de muzică populară. Vineri seară, audienţa s-a bucurat de concursuri organizate ad-hoc, unul dintre cele mai amuzante momente fiind competiţia de îngheţată, cîteva cupluri încumetîndu-se să mănînce cîte trei îngheţate în cel mai scurt timp posibil. De asemenea, printre surprizele serii de sîmbătă s-au numărat două rochii de ciocolată şi o statuie din zahăr, purtînd amprenta creativă a maestrului cofetar Silvian Miron.

Premiul I la secţiunea Dulciuri şi Cupa Silvian au rămas la Constanţa

După îndelungi deliberări, juriul, format din maeştri şi specialişti emeriţi în arta culinară, a decis cîştigătorii. Vineri seară, după prima probă a concursului, cea a „Preparatelor culinare reci”, cîştigătorii celor patru secţiuni (aperitive, dulciuri, creaţie, meniu alternativ) au fost aclamaţi de întreaga audienţă. La secţiunea Aperitive, pe locul I s-a situat echipa „Cabana Vînătorilor” din Predeal, iar pe locul al II-lea s-a clasat echipa „Neptun” din staţiunea cu acelaşi nume, formată din Niculina Dumitrache şi Gabriela Niţu. La Dulciuri, premiul I şi Cupa Silvian au rămas la Constanţa, fiind cîştigate de George Cătanu, de la restaurantul „Crazy”, pe locul al II-lea situîndu-se echipa „Cabana Vînătorilor”, iar pe locul al III-lea - echipa „Meşterii Jarului”. Premiul special al acestei secţiuni a ajuns la reprezentanţii firmei „Sultan”. „Mă bucur foarte mult pentru aceste premii, datorită muncii pe care o prestăm în bucătărie. Astăzi (n.r.: vineri) am pregătit cîteva deserturi din fructe proaspete şi ciocolată. Dacă îţi place ceea ce faci, nu este greu să pregăteşti aşa ceva”, a declarat George Cătanu, cîştigătorul Cupei Silvian.

Secţiunea Creaţie a adus echipei „Cabana Vînătorilor” un nou premiu I, în timp ce pe locul al II-lea s-a clasat echipa „Marty Pan”. Locul al III-lea la Creaţie a ajuns la echipa Bella Italia. La „Meniu alternativ”, echipa „Cabanei Vînătorilor” a ajuns iar pe prima treaptă a podiumului, în timp ce poziţie secundă a fost ocupată de echipa „Bella Italia”.

Nici la finalul zilei de sîmbătă nu au lipsit cîştigătorii: la secţiunea „Grătar”, pe locul I s-a clasat echipa „Motel Gilău”, pe locul al II-lea - „Bella Italia”, în timp ce premiul al III-lea a ajuns la echipa „Bucătăria pentru toţi”. Secţiunea „Plită” a adus un nou loc I echipei „Motel Gilău”, pe locul secund s-a clasat „Fusion Technich”, iar pe locul al III-lea - „Omega 3”. La secţiunea „Ceaun”, locul I a ajuns la echipa „Motel Gilău”, locul al II-lea a fost ocupat de „Echipa Neptun”, în timp ce pe locul al III-lea s-a clasat echipa „Bucătăria pentru toţi”. Pentru „Creaţie” au fost premiate echipa „Clubul Presa de vin” (locul I), „Motel Gilău (locul al II-lea) şi echipa „Neptun” (locul al III-lea).

De asemenea, au fost acordate şi premii speciale. Premiul special pentru complexitate a ajuns la „Taco Loco”, cel pentru „Creativitate” la echipele „La Cucina” şi „Stăpînii Jarului”, în timp ce distincţia pentru „Popularitate” a ajuns la echipele „Bobjour” şi „Playboy”. Au mai fost oferite premii şi pentru „Cel mai tînăr concurent”- Sofia Zidureanu şi Gheorghiţă Nicolae, „Bucătarul etapei”- Preduţ Mihail Lari, „Cel mai aspectuos stand”- Echipa „Neptun”, „Reţeta etapei”- La Cucina, „Dexteritate”- „Marty Pan”, iar „Premiul special al etapei” a ajuns la „Lido”. Cupa etapei de la Constanţa a ajuns la echipa „Cabana Vînătorilor” din Predeal.

Mai mult, Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ (A.C.E.E.A.) a oferit şi premii speciale celor care au sprijinit-o în acest demers inedit: Primăria Municipiului Constanţa, Fundaţia Culturală Fantasio, S.C. Xenoti, Hotel Flora, Consiliul Judeţean Constanţa şi Televiziunea Neptun. „Evenimentul a ieşit aşa cum ne-am dorit, etapa de la Constanţa a fost implementată cu succes, nu am avut impedimente. Mă bucur că am avut o participare destul de mare, m-aş fi bucurat dacă ar fi participat mai mulţi constănţeni, dar poate vor fi mai mulţi la anul”, a declarat Radu Zărnescu - secretar general al A.C.E.E.A şi coordonatorul proiectului Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber.

La rîndul său, Robert Rainford, celebra gazdă a emisiunii „Licence to grill” şi preşedinte al juriului Campionatului, a precizat: „Concurenţii care s-au înscris în această competiţie au făcut-o cu pasiune, chiar dacă au avut un nivel de pregătire foarte ridicat sau ceva mai scăzut. Oamenii au venit aici cu mîndrie, iar pentru mine este o onoare să fiu preşedintele acestui juriu. Sper să fac parte din juriul acestei competiţii încă mulţi ani de acum înainte”.

În afara concursului, spectatorii s-au putut bucura şi de un program cultural-artistic, din cadrul căruia nu au lipsit show-urile unor DJ din Marea Britanie, dansurile şi cîntecele tradiţionale maramureşene, piesele de teatru de păpuşi, spectacolele de mimă şi pantomimă.

Printre co-organizatorii acestui eveniment de excepţie s-au numărat Primăria Municipiului Constanţa, Consiliul Judeţean Constanţa şi Hotelul Flora.



12