Demonstraţiile anti-guvernamentale de la Tbilisi, un test pentru democraţia georgiană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Demonstraţiile anti-guvernamentale de la Tbilisi, un test pentru democraţia georgiană

Externe 13 Aprilie 2009 / 00:00 399 accesări

Campania opoziţiei georgiene pentru a obţine demisia preşedintelui Mihail Saakaşvili pune la încercare această republică fostă sovietică din Caucaz, afectată de războiul cu Rusia din luna august şi care aspiră să devină o adevărată democraţie. Chiar dacă mobilizarea scade în intensitate şi organizatorii au cerut o zi de armistiţiu duminică, pentru a marca începutul Săptămînii Sfinte, aceştia continuă să dea asigurări că manifestaţiile vor continua pînă la convocarea de noi alegeri prezidenţiale. La opt luni după conflict, i se reproşează şefului statului proasta gestionare a conflictului care a condus la recunoaşterea de către Rusia a două teritorii separatiste georgiene, precum şi un progres insuficient în materie de democraţie şi reforme economice.

Preşedintele Saakaşvili a răspuns deja că nu va demisiona înainte de încheierea mandatului, în 2013 şi încearcă să demonstreze că această contestare este o dovadă suplimentară că ţara sa este democratică. “Odată cu aceste manifestaţii paşnice, cu absenţa totală a violenţelor şi dreptul garantat al libertăţii de reuniune, am demonstrat că Georgia este o democraţie matură”, asigurat acesta. Adus la putere de Revoluţia Trandafirilor în 2003, care a înlăturat regimul lui Eduard Şevardnadze, fost ministru al Afacerilor Externe în perioada sovietică, acest avocat format în SUA şi Franţa a încercat să facă din ţara sa elevul model al Europei. Drapelele UE flutură pe clădirile oficiale alături de cele georgiene, în timp ce mai multe chioşcuri de ziare şi felinare în stil parizian au apărut pe străzile din Tblisi. Mihail Saakaşvili recunoaşte că mai sînt multe de făcut, dar dă asigurări că ţara sa este pe calea cea bună pentru combaterea corupţiei şi consolidarea instituţiei statului.

Opozanţii, printre care mai mulţi foşti aliaţi, îl critică pe Mihail Saakaşvili că a trădat valorile Revoluţiei Trandafirilor şi a subminat puterea, situaţie care a determinat consecinţe grave în ţară, cum ar fi represiunea unei manifestaţii anti-guvernamentale în noiembrie 2007 şi ofensiva împotriva Osetiei de Sud din august. “Preşedintele trebuie să îşi asculte poporul, să tragă învăţăminte din greşelile trecutului”, a subliniat Irakli Alassania, fost ambasador georgian la ONU, care a trecut în opoziţie după războiul din august. Miahil Saakaşvili propune opoziţiei discuţii pe mai multe teme, inclusiv reforma electorală şi schimbări constituţionale pentru introducerea alegerii directe a primarilor. Reprezentanţii opoziţiei resping această ofertă, afirmînd că singurul subiect asupra căruia acceptă să discute este cel referitor la modalităţile demisiei acestuia. Această poziţie este denunţată drept rigidă şi nedemocratică de susţinătorii lui Saakaşvili. Ideea unui compromis nu este însă pe placul celor care protestează în faţa Parlamentului.



12