Vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România (CFR), Clara Popescu, a declarat, ieri, că farmaciile au în prezent toate medicamentele pentru gripa sezonieră, precum şi măşti, dar nu se ştie pentru cât timp, din cauza lipsei banilor şi a cererii mari în sezon de viroze şi gripe. „Avem toate medicamentele pentru gripa sezonieră. Avem şi măşti. Din păcate nu mai avem bani, iar încet, încet, farmaciile se vor închide. Primele cele mai afectate sunt farmaciile din mediul rural”, a spus Clara Popescu. Ea a adăugat că până acum autorităţile au luptat pentru deschiderea farmaciilor la sate, dar în curând acestea vor fi primele unităţi care se vor închide din cauza lipsei banilor. “Este foarte grav, mai ales că urmează un sezon cu multe viroze şi gripă, deci cu cereri mari de medicamente. Acum mai avem în stoc medicamente, dar nu ştim pentru cât timp”, a declarat vicepreşedintele CFR. Vânzările de măşti şi de geluri antibacterine s-au dublat în ultimele două săptămâni, iar cererile pentru produse împotriva gripei sezoniere sunt tot mai frecvente, au declarat reprezentanţi ai lanţului farmaceutic Help Net.
Aproape jumătate din farmaciile din România riscă să ajungă până la finele anului în incapacitate de plată a datoriilor către furnizori sau către buget, ca urmare a prelungirii termenului de încasare a facturilor de la casele de asigurări, potrivit CFR. În România există 4.000-5.000 de farmacii individuale sau care fac parte din reţele. “În prezent, o treime din farmacii sunt în insolvenţă, iar în fiecare săptămână creşte numărul de unităţi date în judecată pentru recuperarea datoriilor de către furnizori. Dacă nu se va găsi o soluţie, până la finele anului, jumătate din numărul farmaciilor din România riscă să intre în incapacitate de plată”, declara, în urmă cu o săptămână, secretarul general al Colegiului Farmaciştilor, Ioan Uivaroşi. Reprezentantul Colegiului Farmaciştilor a mai spus că cea mai mare parte a datoriilor este acumulată din lunile iunie-iulie, însă există şi facturi neîncasate pentru medicamente din programele naţionale din perioada martie-aprilie. Guvernul a autorizat Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi casele judeţene să contracteze suplimentar în acest an servicii medicale şi medicamente în limita a 2,8 miliarde lei, termenul de achitare a acestora fiind extins cu până la 180 zile, astfel încât plăţile să poată fi efectuate în 2010.
După valul de îmbolnăviri din noiembrie-decembrie, urmează în februarie-aprilie
Centrul European pentru Controlul Bolilor estimează că, după valul de îmbolnăviri din noiembrie-decembrie ar putea urma altul, în februarie-aprilie, dar că până atunci şapte milioane de români vor fi imunizaţi, adică 20-30% din populaţie, a spus preşedintele Comisiei de epidemiologie, Geza Molnar. “Această gripă nu se termină la sfârşitul săptămânii viitoare. A fost un prim val în vară, un altul, acum, în noiembrie-decembrie şi ar urma altul în februarie-aprilie. În acest interval vor fi făcute şapte milioane de vaccinări. Oficialul a subliniat că, din punct de vedere fizic, nu este posibilă vaccinarea întregii populaţii. “Ideea vaccinării întregii populaţii nu este realizabilă. Este imposibil fizic, dar şi din punct de vedere al resurselor umane. Dar autoizolarea este o măsură viabilă”, a mai spus Molnar. Directorul Administraţiei Spitalelor şi Servicii Medicale Bucureşti (ASSM), dr. Marius Savu, consideră că, la un număr mai mare de îmbolnăviri trebuie “să se apeleze la responsabilitatea fiecărui cetăţean”. Pentru început, din 26 noiembrie, primele 1.300.000 de doze vor fi utilizate pentru vaccinarea personalului medico-sanitar şi pentru cea a elevilor de liceu şi a studenţilor din cele două mari focare - Iaşi şi Bucureşti. O parte din cele 1.300.000 de doze vor fi utilizate pentru imunizarea personalul angajat în cadrul poliţiei de frontieră de la graniţa cu Ucraina şi a locuitorilor din satele din zonă.