Site-ul Departamentului de Stat american a fost vizat pentru a patra zi consecutiv de atacuri cibernetice, a declarat unul dintre purtătorii săi de cuvînt, precizînd că inginerii de sistem depun eforturi pentru a împiedica noi intruziuni. Potrivit mai multor experţi în securitate informatică, circa o duzină de site-uri de internet guvernamentale, printre care cel al Casei Albe, al Pentagonului şi al Departamentului de Stat, au fost, în ultimele zile, ţinte ale unui val de atacuri cibernetice ce au vizat şi site-uri sud-coreene, printre care cel al preşedinţiei şi cel al Ministerului Apărării. Potrivit unor surse de la Seul, serviciile de informaţii sud-coreene ar deţine informaţii că în spatele atacurilor s-ar afla Coreea de Nord sau susţinători ai regimului de la Phenian. Prudent, purtătorul de cuvînt al Departamentului de Stat Ian Kelly a dezminţit că ar deţine informaţii privind o implicare a Coreii de Nord. O echipă de experţi informatici încearcă să rezolve problemele provocate de aceste atacuri, în colaborare cu specialişti ai Departamentului de stat şi ai celui de Securitate Internă.
Experţii în securitate cibernetică au păreri împărţite privind un eventual rol al Coreei de Nord în valul de atacuri ce vizează de cîteva zile site-uri sensibile din SUA şi Coreea de Sud şi care evidenţiază, potrivit acestora, vulnerabilitatea reţelelor. Atacurile au afectat aproximativ 20 de site-uri guvernamentale americane şi sud-coreene, fără a produce pagube majore, iar unele au continuat joi. Potrivit deputaţilor sud-coreeni, Serviciile de Informaţii Sud-Coreene cred că în spatele acestor agresiuni se află adversarul nord-coreean. Atacurile ar proveni din 16 ţări diferite. Modul de operare este clasic pentru terorismul informatic: hackerii preiau controlul unui număr mare de calculatoare obişnuite, care trimit apoi numeroase solicitări site-ului vizat pentru a încerca să-l blocheze. Nimic complicat, potrivit experţilor. Atacul pare să fi fost conceput pentru a atrage atenţia asupra sa însuşi, mai mult decît pentru a încerca să împiedice funcţionarea site-urilor.
Aceste atacuri evidenţiază necesitatea de a face din securitatea cibernetică o prioritate. Imediat după ce a ajuns la Casa Albă, Barack Obama a promis o nouă abordare globală a subiectului şi luna trecută Pentagonul a anunţat crearea unui comandament militar care să aibă sarcina de a reacţiona la atacurile informatice şi care va fi operaţional începînd din toamnă.