Modificările produse în creierul persoanelor înnebunite după ciocolată atunci cînd consumă acest desert sînt similare celor produse de droguri asupra persoanelor dependente de substanţe interzise, potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători britanici. Anumite regiuni ale creierului se activează mai mult la persoanele mari amatoare de ciocolată, în momentul în care acestea consumă sau privesc desertul decît la persoanele care nu au poftă de acest aliment dulce.
Cercetătorii au mai descoperit că imaginea ciocolatei contribuie semnificativ la activarea zonelor din creier asociate cu recompensa, acest lucru sugerînd că persoanele care ţin dietă ar putea reduce consumul în cazul alimentelor preferate, dacă ar evita imaginile acestora. Specialiştii au investigat prin intermediul rezonanţei magnetice nucleare (RMN) creierul a opt persoane dependente de ciocolată şi al altor opt persoane care nu erau pasionate de acest desert. Voluntarii au vizionat imagini apetisante cu ciocolată, iar apoi au primit o băutură pe bază de ciocolată pe care au consumat-o în timp ce specialiştii le-au scanat creierul. La persoanele dependente de ciocolată, centrii din creier asociaţi cu plăcerea, obişnuinţa şi dependenţa de droguri s-au activat mai mult ca la celelalte. Aceşti centri se află în cortexul medial orbitofrontal, cortexul cingular şi striatumul ventral.
Specialiştii au descoperit în urmă cu mai mult timp că traumatismele în zona cortexului orbitofrontal sînt asociate cu dezvoltarea dependenţei de pariuri, droguri şi alcool. Scanarea prin RMN a demonstrat şi că, în cazul în care gustul este combinat cu imaginea, în creier se produce un răspuns mai puternic decît în cazul în care cele două simţuri sînt utilizate separat. Componenta vizuală este foarte importantă şi este complementară aromei. Dacă o persoană mănîncă un aliment preferat fără să-l vadă - de exemplu, în întuneric - sau fără să-l poată mirosi, atunci aceasta ar putea reduce cantitatea consumată din acel aliment.