“Depistăm prea târziu tot mai multe femei cu cancer de col uterin”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Atenţie! Declaraţii cutremurătoare ale doctorilor

“Depistăm prea târziu tot mai multe femei cu cancer de col uterin”

Sănătate 30 Aprilie 2014 / 00:00 928 accesări

În ultima perioadă, medicii ginecologi din România se confruntă cu situaţii în care nu mai găsesc niciun fel de soluţie salvatoare pentru paciente. Cu părere de rău le comunică pacientelor trista veste: “Nu mai putem face nimic”. Este cutremurător, dar cât se poate de real. Şi la Constanţa, medicii sunt puşi în faţa unor situaţii similare. “Depistăm tot mai multe femei cu cancer de col uterin prea târziu, atunci când chiar nu mai avem ce face. Ele primesc doar îngrijiri paliative”, a declarat, pentru “Telegraf”, şeful Maternităţii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” (SCJU) Constanţa , prof. univ. dr. Vlad Tica. Profesorul a precizat că femeile cer ajutor medicilor atunci când apar sângerări, dureri abdominale. “În mod normal, ele trebuie să meargă la consult periodic. Profilaxia este esenţială, vorbim despre cea primară, care este vaccinarea, dar şi de cea secundară, screeningul”, a adăugat profesorul.

6 FEMEI MOR ZILNIC, ÎN ROMÂNIA, DE CANCER DE COL UTERIN

Din păcate, chiar dacă acest tip de cancer este singurul care poate fi prevenit printr-un vaccin, în România femeile mor în număr tot mai mare. Medicul primar Cristian-Sever Oană a declarat că ţări europene precum Elveţia sau Belgia au ales prevenţia şi au implementat programe naţionale de vaccinare încă din 2006, Australia, Portugalia şi Germania din 2007, Danemarca din 2008, iar Statele Unite oferă vaccinul gratuit şi băieţilor, începând din 2009. Promovarea vaccinării, însă, în ţara noastră a avut un eşec total. S-a încercat o resuscitare a programului naţional de imunizare, însă fără prea mari rezultate. “Medicii de familie susţin, în continuare, programele de informare şi conştientizare a populaţiei, însă implicarea autorităţilor este vitală în implementarea efectivă a acestor programe de prevenţie”, a spus dr. Oană. La rândul său, preşedintele Societăţii Naţionale pentru Medicina Familiei (SNMF), dr. Rodica Tănăsescu, a declarat că vaccinarea împotriva HPV a fost reintrodusă anul trecut în Calendarul de Imunizări, drept vaccinare opţională, gratuită, pentru fetele cu vârste între 11 şi 14 ani, cu dată efectivă de începere 1 octombrie 2013. “Odată cu anunţarea acestui program de imunizare, SNMF a dezvoltat un program de informare asupra pericolelor virusului HPV, atât în rândul medicilor, cât şi în rândul părinţilor, tocmai din dorinţa de a reduce mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin. În doar doi luni de la începerea programului nostru de informare, medicii de familie au primit aproximativ 2.000 de cereri din partea părinţilor. Acest lucru ne demonstrează faptul că pericolele bolii sunt conştientizate de un număr din ce în ce mai mare de părinţi, că avantajele vaccinării sunt evidente pentru aceştia şi că există cerere, ceea ce ne motivează să continuăm munca noastră”, a declarat dr. Tănăsescu.

Cum se obţine vaccinarea

Vaccinarea împotriva HPV are caracter opţional, este prevăzută gratuit pentru fetele cu vârsta între 11 şi 14 ani, printr-o solicitare scrisă, depusă de părinţi, la medicul de familie. Vaccinul tetravalent protejează împotriva tulpinilor 16 şi 18, responsabile de 70% din totalul cazurilor de cancerul de col uterin, dar şi împotriva tulpinilor 6 şi 11, care provoacă 90% dintre cazurile de condiloame genitale. Cancerul de col uterin este cel mai frecvent tip de cancer la femeile cu vârste între 15 şi 44 de ani.



12