Perioada sărbătorilor de iarnă este aglomerată și chiar periculoasă din punctul de vedere al vânzării și utilizării articolelor pirotehnice. Pentru că în anii trecuți evenimentele nefericite provocate de utilizarea artificiilor și petardelor de tot felul s-au ținut lanț, inspectorii de securitate și sănătate în muncă au luat la puricat agenții economici care desfăşoară activităţi de deţinere, transport, manipulare, depozitare şi comercializare a articolelor pirotehnice, privind respectarea prevederilor legale în vigoare. „Această acţiune a fost motivată de unele evenimente grave petrecute anii anteriori în țară şi străinătate care s-au soldat cu explozii şi incendii de mari proporţii la depozite de articole pirotehnice, ce au fost distruse în totalitate. Aceste evenimente au provocat mari pagube materiale şi chiar umane, repercusiunile făcându-se resimţite pe o suprafaţă considerabilă în jurul acestor depozite. Un alt motiv a fost acela că, în perioada sărbătorilor, se înregistrează cazuri frecvente de vătămări corporale produse prin utilizarea articolelor pirotehnice de către copii sub vârsta de 18 ani“, a declarat inspectorul șef al Inspectoratului Teritorial de Munca Constanța, Eugen Bola.
Așadar, s-au făcut controale la toţi deţinătorii de astfel de articole, pentru a se verifica dacă: sunt autorizaţi conform legii de către Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie; mişcarea articolelor pirotehnice se face în baza documentelor prevăzute de lege; transportul articolelor respective se face conform prevederilor legale; depozitarea acestora este conformă; nu sunt depăşite cantităţile aprobate pentru a fi depozitate; articolele sunt etichetate conform legii şi au aplicate instrucţiuni de utilizare în limba română.
Începând cu 1 noiembrie până în prezent, la nivelul judetului Constanța au fost reautorizate pentru deținere și comercializare materii explozive (articole pirotehnice categoria F1) 12 societăți pentru care au fost emise 38 de avize pentru locuri de comercializare. La cei 12 angajatori verificați au fost dispuse măsuri cu caracter preventiv pentru respectarea: perioadei de comercializare pentru care au obținut aviz; prevederilor legale privind transportul articolelor pirotehnice; prevederilor privind comercializarea de articole pirotehnice către populație. „Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța face precizarea că articolele pirotehnice pot fi comercializate doar în spaţii destinate vânzării unor astfel de articole numai după obţinerea autorizaţiei de deţinere şi comercializare din partea I.T.M. şi I.P.J. şi după obţinerea acordului din partea I.S.U. Constanţa“, se precizează în comunicatul de presă al ITM.
Autorizațiile au fost eliberate în baza dosarului depus la I.T.M. și I.P.J., iar cei care dețin autorizații de comercializare au obligația să le reactualizeze anual. De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice în mai multe puncte de lucru se poate face după obținerea avizului pentru fiecare punct de lucru în parte. Comercializarea de produse neconforme respectiv, neîndeplinirea condiţiilor legale privind inscripţionarea pe ambalajul obiectelor artizanale de distracţie, fabricate şi confecţionate pe bază de amestecuri pirotehnice, în limba română, a denumirii, categoriei din care fac parte, instrucţiunilor de folosire, termenului de garanţie, precum şi pericolelor care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.000 - 7.500 de lei.