Depozitul de deșeuri din Năvodari nu va vedea lumina zilei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Decizie favorabilă a Tribunalului

Depozitul de deșeuri din Năvodari nu va vedea lumina zilei

• Instanța a suspendat provizoriu semnarea autorizației de construcție a depozitului
Eveniment 18 Mai 2015 / 00:00 3078 accesări

Locuitorii și administrația orașului Năvodari au obținut o primă victorie în războiul pe care îl poartă cu firma care vrea să construiască în zonă un depozit de deșeuri industriale. Magistrații Tribunalului Constanța au admis, vineri, suspendarea provizorie a sentinței pronunțate în 2009 de Curtea de Apel Constanța, prin care primarul Nicolae Matei este obligat să semneze autorizația de construcție a depozitului.

CERERE Autoritățile locale din Năvodari au solicitat suspendarea și revizuirea sentinței menționate după ce, în 17 martie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a obligat Primăria ca, în maximum trei luni, să pună în aplicare hotărârea definitivă a instanței constănțene. Reamintim că administrația a refuzat, în 2009, să execute sentința Curții de Apel pentru că existau suspiciuni - confirmate ulterior - privind autenticitatea actelor necesare autorizării. Se pare că CEDO nu a ținut cont de condamnările penale date în acest caz, în momentul în care a obligat Primăria să semneze autorizația. „Dacă pun în aplicare hotărârea CEDO, ignor sentințele magistraților români care au constatat că documentele în baza cărora ar fi trebuit să semnez autorizația sunt false. Prin această suspendare provizorie încercăm să îndreptăm această eroare”, a explicat primarul Nicolae Matei. Suspendarea provizorie este valabilă până când Tribunalul va lua o decizie și în privința cererii de revizuire a sentinței Curții de Apel, primul termen în acest proces fiind în 9 iunie.

MAE CERE REVIZUIREA SENTINȚEI CEDO În timp ce autoritățile locale continuă la nivel intern lupta împotriva firmei care vrea să amenajeze depozitul de deșeuri, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) face demersuri pentru a schimba hotărârea luată de instanța internațională. Agentul guvernamental pentru CEDO din cadrul MAE va cere modificarea sentinței internaționale, în baza unor noi documente puse la dispoziție de autoritatea locală.

AVANTAJ (?) Primăria Năvodari ar mai putea avea un as în mânecă în acest caz. Săptămâna trecută, un grup de 108 parlamentari din toate partidele reprezentate în Legislativ a elaborat un proiect de lege care ar putea interzice construirea depozitelor de deșeuri industriale la mai puțin de 20 de kilometri de localități, de linia țărmului Mării Negre sau de arii protejate. Legea se află, momentan, în consultare publică la Senat, însă, dacă va fi adoptată, va da peste cap toate planurile de amenajare a depozitului din Năvodari, care este proiectat să fie amplasat la mai puțin de doi kilometri de oraș și de țărmul Mării Negre.



12