Deprecierea leului, mărul otrăvit băgat pe gât românilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Politicul, folosit de finanţişti în mod eronat

Deprecierea leului, mărul otrăvit băgat pe gât românilor

Economie 05 Iulie 2012 / 00:00 438 accesări

NOU MINIM ISTORIC Cântecul otrăvit uneori al politicii reuşeşte să producă mici “convulsii” monedei naţionale, însă de data asta nu credem că minimul pe care îl înregistrează leul nostru este justificat pe deplin. Ministrul Finanţelor, Florin Georgescu, a declarat că “evoluţia cursului valutar din această perioadă reflectă factori conjucturali externi, iar deprecierea monedei naţionale survine pe fondul turbulenţelor din zona euro”. Cursul de referinţă a urcat, ieri, la 4,4715 lei/euro şi a atins un nou maxim istoric, într-o piaţă în care Banca Naţională a României (BNR) a intervenit indirect prin vânzări de euro pentru a încetini deprecierea leului, cauzată de ordine de cumpărare plasate de jucători străini pe fondul tensiunilor politice din România. Şi celelalte monede regionale sunt pe un trend uşor de depreciere, dar sunt mai stabile decât leul.

DROBUL DE SARE… Unii bancheri susţin că privesc cu un soi de “îngrijorare” ceea ce se întâmplă pe scena politică românească, fără a furniza însă puncte de vedere oficiale. Rareori în rapoartele zilnice pe care le trimit Centralelor se pot citi printre rânduri semnale trase în vreo direcţie anume. Sub protecţia anonimatului, un director de bancă spune că pe moment nu îşi modifică estimările de curs, dar o adâncire a crizei poate duce la retrogradarea ratingului de ţară cu efect direct asupra scumpirii finanţărilor. Un analist financiar a arătat că urmările pe termen de două-trei luni nu sunt semnificative, “dar în patru-cinci ani, dacă situaţia politică nu asigură stabilitate, vom vedea investiţii în scădere, şomaj în creştere, emigraţie, creşterea dobânzilor, euro la 5 lei”. Asta ne duce cu gândul la povestea cu “drobul de sare”. Cei mai mulţi comentatori analişti vorbesc despre nevoia unei discipline fiscale “feroce” şi de nevoia imperioasă de creştere a puterii de cumpărare.

LUMEA AFACERILOR, NEAFECTATĂ Preşedintele grupului Serviciile Comerciale Române, Ştefan Vuza, încearcă însă să calmeze spiritele: “Astfel de evenimente au avut loc şi în viaţa politică a Italiei, care a avut peste 100 de premieri în 20 de ani. Iar Italia s-a dezvoltat foarte bine şi în contextul tensiunilor politice. Va exista şi la noi în următorii ani o instabilitate pe plan politic cu care ne vom obişnui”. Proprietarul Angst şi preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, s-a arătat nemulţumit de articolele defăimătoare despre România (care fac, de fapt, rău afacerilor) şi de “grija” falsă a străinilor pentru afacerile românilor: “Faptul că preşedinţii sunt schimbaţi, că sunt schimbate guverne sau preşedinţi de Cameră, nu influenţează lumea de afaceri corectă. Eu nu făceam afaceri nici cu Blaga, nici cu Geoană, deci mă lasă rece”. Şi preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport, Augustin Hagiu, este de aceeaşi părere cu Minea: “Toată lumea s-a obişnuit cu aceste schimbări bruşte la nivel politic”. Nici cei ce se ocupă de piaţa imobiliară nu par aşa de impresionaţi de aşa-zisele tensiuni politice. Deci, singurii care încearcă să creeze senzaţia că politicul ar putea influenţa cumva piaţa bancară rămân câţiva bancheri, care au probabil interesele lor.



12