Deprecierea lirei sterline ar putea ajuta la controlarea imigraţiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Deprecierea lirei sterline ar putea ajuta la controlarea imigraţiei

Monden 21 Noiembrie 2008 / 00:00 639 accesări

Deprecirea lirei sterline ar putea ajuta autorităţile britanice să limiteze numărul de imigranţi, în condiţiile în care statisticile arată sosirea a peste 500.000 de străini în ultimul an. Phil Woolas, secretar de Stat pentru Imigraţie din cadrul Ministerului britanic de Interne, a declarat că deprecierea lirei sterline reduce valoarea cîştigurilor muncitorilor străini care trimit bani în ţara de origine, în timp ce economiile unor ţări ca Polonia sînt în plină dezvoltare. Acesta a precizat că cifrele Ministerului de Interne arată că numărul persoanelor din Europa de Est în căutarea unui loc de muncă în Marea Britanie a înregistrat deja o tendinţă descendentă. “Imigraţia a luat amploare atunci cînd şi economia era în creştere şi probabil va scădea în mod firesc odată cu economia. Dacă perioadele anterioare de criză au putut fi depăşite, s-ar putea să constatăm că pierdem mai mulţi oameni decît cîştigăm”, a declarat la rîndul său Sir Andrew Green, preşedinte al organizaţiei Migrationwatch din Marea Britanie.

Eurodeputaţii au sprijinit, joi, proiectul Cărţii albastre europene, pledînd pentru ca acest permis de muncă, ce concurează Cartea Verde (Green Card) americană, să nu fie accesibil decît pentru locurile de muncă înalt calificate şi bine plătite. Într-un raport consultativ adoptat graţie susţinerii celor două grupuri cele mai importante din Parlament, socialist şi conservator, eurodeputaţii pledează pentru ca acest permis de muncă destinat imigranţilor calificaţi din ţările terţe să fie acordat pentru locuri de muncă mai bine plătite decît prevăzuseră cele 27 de state membre iniţial. Astfel, miniştrii de Interne din cele 27 de state membre, care trebuie să adopte această legislaţie săptămîna viitoare, trebuie să mărească salariul minim pe care trebuie să îl justifice candidaţii pentru Cartea albastră, acesta urmînd să ajungă de 1,7 ori mai mare decît salariul mediu brut în ţara unde este depusă cererea. Acest prag, care în Franţa corespunde unui salariu brut lunar de 4.300 de euro, dar în Bulgaria numai unui salariu brut de 370 de euro, este superior celui asupra căruia au convenit ambasadorii celor 27 de state membre la sfîrşitul lunii octombrie, respectiv de 1,5 ori mai mare decît salariul mediu brut din ţara respectivă (3.850 de euro în Franţa, 325 de euro în Bulgaria).

Cei 27 de membri UE prevăd derogări suplimentare pentru sectoarele unde există o lipsă a forţei de muncă, ceea ce face Cartea albastră accesibilă mai multor persoane decît voiau deputaţii. Avizul Parlamentului a fost adoptat în pofida opoziţiei deputaţilor de extremă dreapta, ecologiştii şi grupul liberal, care fie denunţă proiectul, fie îl consideră o Carte Verde la reduceri, fie o viziune restrictivă şi discriminatorie a imigraţiei legale.



12