Deputaţii au adoptat moţiunea simplă “Anulaţi taxa de primă înmatriculare“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Deputaţii au adoptat moţiunea simplă “Anulaţi taxa de primă înmatriculare“

Politică 20 Februarie 2008 / 00:00 581 accesări

Deputaţii au reluat ieri dimineaţă dezbaterea moţiunii simple \"Anulaţi taxa de primă înmatriculare\", semnată de 70 de parlamentari PD-L, document prin care se urmăreşte anularea taxei şi restituirea banilor cetăţenilor, fără ca aceştia să apeleze la procese în instanţe. Dezbaterea moţiunii a început luni, însă a fost suspendată pentru ca Parlamentul să se întrunească în şedinţa comună în care a fost adoptată Declaraţia de nerecunoaştere a independenţei Kosovo. În şedinţa de luni, deputaţii PSD şi PRM au anunţat că vor vota în favoarea moţiunii simple iniţiate de PD-L, în timp ce PNL, UDMR şi PC au precizat că vor vota împotrivă. Deputatul PSD Iulian Iancu a declarat ieri că Guvernul a reuşit, prin introducerea acestei taxe, să împartă ţara în mai multe Românii: \"O Românie de la Palatul Victoria, una a clasei de mijloc, tot mai subţire, şi una a clasei sărace, profunde, căreia nu i-a mai rămas nicio speranţă\". Deputatul PD-L Cezar Preda a declarat că este incorect faptul că PD-L a fost calificat drept demagogic pentru că a iniţiat moţiunea privind anularea taxei auto, arătînd că democrat-liberalii şi-au dat seama că au greşit cînd au susţinut această taxă şi şi-au recunoscut greşeala. El a criticat faptul că toate partidele parlamentare au adus în discuţie numai tema paternităţii taxei, \"cine este mama taxei, cine este tata taxei, cine este naşul taxei\". Ministrul Finanţelor, Varujan Vosganian, a reproşat PD-L, la finalul dezbaterilor, că, pe vremea cînd era la guvernare, în formula PD, nu a luat nicio poziţie împotriva introducerii taxei auto, singurul document pe temă elaborat fiind unul în care fostul ministru al Mediului, democrata Sulfina Barbu, pleda pentru înnoirea parcului auto şi introducerea taxei. El a mai anunţat că la sfîrşitul lunii februarie va prezenta Parlamentului noua formulă de calcul a taxei şi că este dispus să discute eventualele amendamente la Ordonanţa Guvernului. El a menţionat că nu se pune problema returnării banilor către cei care au plătit deja taxa, în cazul în care actul normativ va avea acordul oficialilor de la Bruxelles, iar procedura de infrigement va fi suspendată. Totodată, Vosganian a admis posibilitatea returnării unor diferenţe, asupra cărora s-a pronunţat instanţa, situaţie întîlnită în Ungaria. Moţiunea PD-L \"Anulaţi taxa de primă înmatriculare!\" a fost adoptată în cele din urmă de deputaţi cu 158 de voturi \"pentru\", 89 \"împotrivă\" şi 7 abţineri şi prevede anularea taxei auto şi restituirea sumelor celor care au plătit-o deja. În favoarea moţiunii au votat deputaţii PD-L, PRM şi PSD. Deputaţii liberali, conservatori şi cei ai UDMR au votat împotrivă. În cadrul grupului minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, voturile au fost împărţite, 4 votînd favorabil, iar ceilalţi 10 împotriva moţiunii simple. Ministrul Vosganian, după adoptarea moţiunii, că dezbaterea pe această temă a fost utilă, dar procedura a fost inutilă, avînd în vedere că Guvernul oricum intenţiona să modifice această taxă.

Guvernul va prezenta o nouă propunere privind formula de calcul a taxei auto

La rîndul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, a arătat că prevederile moţiunii nu sînt obligatorii pentru Guvern şi că acesta poate să preia ceea ce consideră necesar din textul moţiunii: \"Conform Regulamentului, voi trimite Guvernului o hotărîre a Parlamentului privind adoptarea moţiunii, textul moţiunii şi stenograma dezbaterilor. Urmează ca Guvernul, conform Regulamentului, să ţină cont de ce s-a prezentat în moţiune. Sigur, a ţine cont înseamnă să iei şi să-ţi asumi ce consideri oportun din întreg conţinutul moţiunii\". În schimb, premierul Călin Popescu Tăriceanu a arătat că Guvernul va lua în considerare elementele incluse în moţiunea simplă adoptată de Camera Deputaţilor şi va prezenta o nouă propunere privind formula de calcul, acuzînd totodată PD-L de un discurs demagogic şi populist.

În schimb, liderul PD-L Emil Boc a anunţat că formaţiunea sa va iniţia o moţiune de cenzură pentru demiterea Guvernului, dacă Executivul nu va anula taxa de primă înmatriculare. El a afirmat că va conta pe sprijinul celor 158 de deputaţi care au votat moţiunea simplă, precum şi pe \"bunul simţ\" al celorlalţi parlamentari. Liderul PD-L a explicat că în fundamentarea solicitării de anulare a taxei a folosit o decizia Curţii Constituţionale nr. 148/ 2007 care spune că moţiunea simplă, ca instrument al controlului parlamentar, \"trebuie să aibă o finalitate concretizată prin măsuri de obligativitate\". El a subliniat că, odată ce voinţa Parlamentului a fost exprimată, din moment ce Camera Deputaţilor a dat un asemenea vot, Guvernul trebuie să ţină cont. Potrivit acestuia, Guvernul menţine o taxă care s-a demonstrat de UE că este ilegală şi are şi un caracter imoral. El a arătat că anularea taxei trebuie să fie însoţită şi de returnarea banilor către cetăţeni: \"Comisia Europeană are în pregătire o directivă care va intra în vigoare din 2009 şi care va uniformiza sistemul de taxare pentru autovehicule, în funcţie de emisiile de CO2. Pînă atunci, Guvernul Tăriceanu să facă bine să anuleze taxe, să dea banii înapoi românior, iar începînd cu 2009, să impunem o taxă în conformitate cu directiva CE\".



12