Deputaţii britanici au aprobat, luni, la a doua dezbatere, utilizarea embrionilor hibrizi, creaţi din integrarea ADN-ului uman în ovule de animale, în scopul efectuării cercetărilor asupra unor maladii grave, precum Alzheimer, doborînd ultimul obstacol în procesul de legalizare a procedurii. În timpul procesului de votare, ce a avut loc luni seară, Camera Comunelor a respins, cu o majoritate zdrobitoare, un amendament care interzicea crearea embrionilor hibrizi, ridicînd astfel ultimul obstacol în procesul de legalizare.
Măsura constituie prima parte dintr-un proiect de lege controversat asupra embriologiei şi fertilizării, dezbaterile asupra acestuia prelungindu-se şi marţi. Procedura implică inserarea de ADN uman în ovule de vacă, iepure, porc, oaie sau capră, din care s-a eliminat deja materialul genetic. Embrionii creaţi în urma acestui proces sînt aproape în totalitate “umani”, ADN-ul animal fiind în afara nucleului celulei. Embrionii hibrizi vor fi utilizaţi pentru producerea de celule suşă embrionice care au un mare potenţial în tratarea bolilor. În prezent, celulele suşă embrionice pot fi obţinute din embrioni în stadiu incipient nedoriţi, rămaşi de la tratamentele de fertilizare in vitro. Utilizarea ovulelor de vacă le dă cercetătorilor posibilitatea de a obţine o cantitate mai mare de celule suşă. Embrionii hibrizi, utilizaţi exclusiv în scopuri ştiinţifice, nu trebuie să se dezvolte mai mult de 14 zile şi nu trebuie implantaţi într-o mamă surogat, potrivit legislaţiei britanice în vigoare.
Premierul britanic laburist, Gordon Brown, al cărui fiu mezin, de 2 ani, suferă de fibroză chistică (mucoviscidoză), a sprijinit acest proiect. Fibroza chistică face parte din maladiile congenitale care ar putea beneficia de pe urma clonării terapeutice, o procedură facilitată de embrionii hibrizi. Biserica Romano-Catolică şi deputaţii din opoziţia conservatoare au denunţat, însă, ceea ce un demnitar religios a calificat drept “experimente à la Frankenstein”. Proiectul a fost sprijinit şi de şeful Partidului Conservator, David Cameron. Organismul britanic ce se ocupă de reglementarea tratamentelor de fertilitate şi a studiilor asupra embrionilor a acordat deja, în septembrie 2007, aprobarea de principiu a embrionilor hibrizi şi a dat cîteva licenţe de cercetare, însă fiecare caz este analizat cu atenţie. Deputaţii trebuie să se mai pronunţe asupra altor părţi din legea cu privire la “fecundarea umană şi embriologie”, aprobată deja de Camera Lorzilor. Proiectul de lege prevede posibilitatea de a recurge la “bebeluşi donatori” pentru salvarea vieţii unui frate sau surori suferind de maladii genetice. Specialiştii se aşteaptă ca această măsură să fie aprobată fără nicio problemă. Tot marţi au fost dezbătute două subiecte foarte controversate: autorizaţiile ce ar putea permite cuplurilor de lesbiene să efectuze o fecundare in vitro şi scurtarea termenului legal pentru efectuarea unui avort.